
Generalnie cukru nie powinno zabraknąć, ale kilka czynników powoduje, że jego dostępność w niektórych marketach jest ograniczona. Sieć Netto przesłała naszej redakcji komunikat, w którym wyjaśnia powody wprowadzenia limitów.
Limity na cukier wprowadzone w marketach w ostatnich dniach rozgrzały opinię publiczną. Oczywiście to zjawisko ma ogólnopolski charakter, ale dotyczy także mieszkańców Torunia. Po naszej wczorajszej (czwartek, 21 lipca) publikacji Limit na zakupach. Markety w Toruniu wprowadzają ograniczania dla klientów redakcja "Oto Toruń" otrzymała oświadczenie sieci Netto, w którym przedstawiciele tej marki wyjaśniają powody swojej decyzji.
- Obserwujemy zwiększone zapotrzebowanie na cukier, będące wynikiem rosnącego skokowo popytu na cukier, który jest reakcją konsumentów na informację o pojawiających się brakach cukru. Biorąc pod uwagę dodatkowo, że jesteśmy w pełni sezonu na przetwory, kiedy zapotrzebowanie na cukier naturalnie jest większe, klienci kupują więcej niż realnie potrzebują - tłumaczy Patrycja Kamińska, PR Manager Netto.
Sieć informuje również o sygnałach, z których wynika, że cukiernicy przestawili się na cukier z rynku zamiast z hurtowni, z uwagi na niższe ceny detaliczne. Do takich sytuacji mogło dochodzić również w naszym mieście. To walnie przyczyniło się do podjęcia decyzji o wprowadzeniu od 12 lipca limitu zakupowego wynoszącego do 10 kg cukru na jednym paragonie. Cel takiego rozwiązania jest oczywisty - zapewnienie dostępności, ale w ograniczonej ilości produktu możliwie szerokiej grupie klientów.
Limity obowiązują do odwołania we wszystkich sklepach Netto. Nie ma jednak pewności, jak rozwinie się sytuacja, dlatego sieć zamierza rozwijać logistykę i kanały zaopatrzeniowe. - Dokładamy starań, by cukier był dostępny we wszystkich naszych sklepach i by nie brakowało go dla klientów Netto. Korzystamy z zapasów centralnych, jak również zwiększamy zamówienia u producentów w Polsce, a także nawiązujemy współprace z zagranicznymi dostawcami cukru – zapewnia Patrycja Kamińska.
Autor: Arkadiusz Kobyliński
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Przeczytałeś właśnie artykuł na stronie www.ototorun.pl. To portal internetowy, który codziennie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców Torunia i regionu. To doskonała witryna do wypromowania swojej marki czy firmy. Zaufało nam już wiele prestiżowych firm z naszego miasta. Jesteś zainteresowany reklamą? Napisz na e-mail: t.kaczynski@ototorun.pl lub zadzwoń - tel. 531 515 707.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Sezon na przetwory (wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest itp) oraz na wyrób win domowych, gdzie cukru idzie cała masa. Ja zapasy na tę okazję robiłem wiosną, ale w obecnej sytuacji obawiam się o dostępnośc cukru za miesiąc, do zapraw późnych truskawek. W internecie cukier po 9-12 zł za kilogram. To jakaś paranoja!
Sezon na zakup buraków cukrowych, które wyrosły na drogich nawozach, więc siłą rzeczy cukier będzie,ale drogi. Dlatego ludzie kupują na zapas.
Za mało cukru w cukrze. Kiedy to się zmieniL
Byłam ostatnio w sklepie i widziałam ten mój kochany cukier który codziennie jem łyżeczka przy moim ukochanym serialu i moja sąsiadka, znajoma też była ze mną tylko kupe robila i to taką dużą
Potwierdzam--chodzim zWandziom do sklepu i wykupujem cukier i żremy łyżeczkami oglondajac seriale i gre o srom....
Wiadomo skąd niemiecka sieć sprowadzi cukier. Z Madagaskaru.
Grunt to nie poddawać się panice.