Reklama

Zdrowa dieta jesienią. Co jeść o tej porze roku?

31/08/2022 05:00

Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego zależy w dużym stopniu od tego, jak wygląda Twoja dieta. Jak zatem można poprawić odporność organizmu, dzięki temu co jemy?

Jesień to czas, gdy szczególnie warto zadbać o odporność organizmu. Zmieniająca się aura oraz pojawiające się wirusy sprzyjają różnym infekcjom. Jeśli jesteś zdrowy to możesz się przed nimi uchronić bez konieczności sięgania po skomplikowane środki. Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego zależy w dużym stopniu od tego, jak wygląda Twoja dieta. Dostarczając codzienną porcję wartościowych składników odżywczych przetrwasz zmianę pór roku bez większych chorób i nieprzyjemnych infekcji. 

Jak poprawić odporność organizmu dietą?

Wydaje się, że jesień to czas, gdy nie da się jeść już tak zdrowo, jak wiosną i latem. Jednak jesienna dieta nie musi być uboga i monotonna. Do codziennego jadłospisu możesz włączyć takie składniki, jak kasza gryczana biała niepalona, czy strączki. To dobre źródła węglowodanów pozwalających na stopniowe uwalnianie energii. Nie ma też przeciwwskazań, aby na talerzu co jakiś czas gościł biały makaron. Szczególnie ten wytworzony z ziaren orkiszu będzie uzupełniać błonnik i wpływał pozytywnie na przemianę materii. 

Dieta na jesień to także bogactwo warzyw i owoców dostępnych o tej porze roku. Króluje:

  • dynia — jest w niej witamina C, kwas foliowy, magnez i beta-karoten;

  • jabłka — znajduje się w nich sporo witaminy: C, tych z grupy B, beta-karotenu, błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny, antyoksydantów walczących ze stresem oksydacyjnym oraz minerałów;

  • śliwki — są bogate w bogate są w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor;

  • natka pietruszki — dostępna przez cały rok, ale jesienią szczególnie warto włączyć ją do jadłospisu, aby uzupełnić witaminę C. 

Jesienna dieta a zdrowe tłuszcze 

Warto uzupełnić jesienny jadłospis o nienasycone kwasy tłuszczowe takie, jak chociażby kwasy omega. Znajdują się one w orzechach. Zawierają je też tłuste ryby morskie oraz owoce morza. Pozwalają wzmocnić organizm i stawić czoła sezonowym wirusom. 

Do każdego z dań dobrze jest dodać rozgrzewające przyprawy. Szczególnie polecane są korzenne takie, jak imbir, cynamon lub kardamon. Można dodać je do sosów w indyjskim stylu, przygotować z nimi rozgrzewający napój lub smaczny deser. Wzbogacona o nie dieta będzie jeszcze smaczniejsza, a większa różnorodność użytych składników to najlepszy sposób, aby w diecie znalazło się wszystko, co niezbędne do zachowania zdrowia. 

Zbilansowana dieta jesienna nie musi być ani skompilowana, ani droga. Zadbaj o to, aby w Twojej spiżarni i lodówce znalazły się niezbędne składniki i komponuj z nich smaczne posiłki. 

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do