Reklama

Toruński sanepid ostrzega: ten problem może nas dopaść w upalne dni!

31/07/2018 10:54

Latem częściej niż zwykle grożą nam zatrucia pokarmowe. Co zrobić, by nie dopadł nas ten problem?

Gdy za oknami żar leje się z nieba, drobnoustroje rozwijają się szybciej i zakażają zwłaszcza takie produkty jak jaja, mięso i mleko. W takim razie w upalne dni należy je odstawić? Nie, wystarczy przestrzegać podstawowych zasad, które zminimalizują ryzyko zakażenia.

Jak informuje Państwowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Toruniu, najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są bakterie Salmonella oraz norowirusy i rotawirusy. Poza tym częstą przyczyną zakażeń są bakterie Campylobactnr, gronkowiec złocisty, pałeczka czerwonki, laseczka zgorzeli gazowej i laseczka jadu kiełbasianego, a w krajach tropikalnych przecinkowiec cholery.

Ciastka z krem lepiej podczas upałów odstawić na bok

- Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy - czytamy w komunikacie toruńskiego sanepidu. Są one narażone na szybkie zepsucie ze względu na dużą zawartość wody i skład chemiczny, stanowiący dobre podłoże do rozwoju mikroorganizmów.

Ryzyko zakażenia można zminimalizować przez przestrzeganie podstawowych zasad, oto one:
- nie spożywać surowych jaj,
- przed użyciem jajka umyć pod bieżącą wodą i sparzyć przez zanurzenie w wodzie o temperaturze  80-100° C przez ok. 8-10 sekund,
- po rozbiciu jaj koniecznie umyć ręce przed podjęciem dalszych czynności,
- jajka przechowywać w lodówce w wydzielonym miejscu, tak by nie stykały się z  potrawami gotowymi do spożycia i innymi surowcami,
- starannie myć ręce - zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków, po dotykaniu pieniędzy,
- przechowywać żywność łatwo psującą się w niskiej temperaturze (szczególnie potrawy przygotowane z majonezem, ciasta z kremem, lody, produkty rozdrobnione),
- nie zamrażać powtórnie raz rozmrożonej żywności,
- dokładnie myć owoce i warzywa,
- dbać o czystość pomieszczeń i sprzętu kuchennego,
- kupować żywność z wiadomego i pewnego źródła, sprzedawaną w sposób higieniczny i w odpowiednich warunkach,
- przechowywać osobno surowce i produkty gotowe do spożycia (np. mięso i wędliny).

(TUB)

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do