
Latem częściej niż zwykle grożą nam zatrucia pokarmowe. Co zrobić, by nie dopadł nas ten problem?
Gdy za oknami żar leje się z nieba, drobnoustroje rozwijają się szybciej i zakażają zwłaszcza takie produkty jak jaja, mięso i mleko. W takim razie w upalne dni należy je odstawić? Nie, wystarczy przestrzegać podstawowych zasad, które zminimalizują ryzyko zakażenia.
Jak informuje Państwowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Toruniu, najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są bakterie Salmonella oraz norowirusy i rotawirusy. Poza tym częstą przyczyną zakażeń są bakterie Campylobactnr, gronkowiec złocisty, pałeczka czerwonki, laseczka zgorzeli gazowej i laseczka jadu kiełbasianego, a w krajach tropikalnych przecinkowiec cholery.
Ciastka z krem lepiej podczas upałów odstawić na bok
- Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy - czytamy w komunikacie toruńskiego sanepidu. Są one narażone na szybkie zepsucie ze względu na dużą zawartość wody i skład chemiczny, stanowiący dobre podłoże do rozwoju mikroorganizmów.
Ryzyko zakażenia można zminimalizować przez przestrzeganie podstawowych zasad, oto one:
- nie spożywać surowych jaj,
- przed użyciem jajka umyć pod bieżącą wodą i sparzyć przez zanurzenie w wodzie o temperaturze 80-100° C przez ok. 8-10 sekund,
- po rozbiciu jaj koniecznie umyć ręce przed podjęciem dalszych czynności,
- jajka przechowywać w lodówce w wydzielonym miejscu, tak by nie stykały się z potrawami gotowymi do spożycia i innymi surowcami,
- starannie myć ręce - zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków, po dotykaniu pieniędzy,
- przechowywać żywność łatwo psującą się w niskiej temperaturze (szczególnie potrawy przygotowane z majonezem, ciasta z kremem, lody, produkty rozdrobnione),
- nie zamrażać powtórnie raz rozmrożonej żywności,
- dokładnie myć owoce i warzywa,
- dbać o czystość pomieszczeń i sprzętu kuchennego,
- kupować żywność z wiadomego i pewnego źródła, sprzedawaną w sposób higieniczny i w odpowiednich warunkach,
- przechowywać osobno surowce i produkty gotowe do spożycia (np. mięso i wędliny).
(TUB)
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie