
Kulminacyjnym wydarzeniem dorocznej kampanii gęsinowej był jak zwykle Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, na którym bawiliśmy się 10 i 11 listopada (sobota i niedziela) w Przysieku pod Toruniem.
Na kiermaszu nabyliśmy świeże gęsi i produkty gęsinowe, produkty regionalne z województwa, kraju i zagranicy, pojawiły się też stoiska w wyrobami rękodzielniczymi oraz produktami przygotowanymi przez gospodynie z kół gospodyń wiejskich. Najlepsi producenci produktów z gęsiny zostali wyróżnieni Złotymi Półgęskami - laureatów wyłoniło jury złożone z szefów kuchni oraz osób związanych z branżą spożywczą.
W programie festiwalu znalazły się między innymi pokazy znanych i cenionych mistrzów fachu kulinarnego połączone z degustacją. W tym roku z gośćmi imprezy spotkali się znani z telewizyjnych programów Robert Makłowicz, Teo Vafidis, Giancarlo Russo oraz Katarzyna Meller. Bezpłatne zaproszenia na pokazy można było odebrać w dniu imprezy w namiocie województwa.
Organizatorzy zapraszali także do głównego namiotu na biesiadę przy gęsinie i muzyce na żywo. Gęsia Karczma oferowała między innymi pierogi z farszem gęsinowym, gęsie żołądki, gęś w kiszonej kapuście oraz gęś duszoną w powidłach śliwkowych. Atrakcją festiwalu była także grochówka na gęsinie, serwowana wprost z wojskowej kuchni polowej.
Partnerem modułu jest Województwo Kujawsko-Pomorskie.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie