
Marszałek województwa Piotr Całbecki zaprasza do wspólnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości w wyjątkowym, kulinarnym stylu. Tegoroczna akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” to święto smaków i tradycji – od Festiwalu Gęsiny w Przysieku, przez Gęsinowy Foodtruck odwiedzający miasta regionu, po warsztaty dla młodych kucharzy i konkursy rodzinne.
– W Kujawsko-Pomorskiem stworzyliśmy piękną tradycję. Jestem pewien, że wspólnie uczcimy ten dzień radośnie i z dumą – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny
10 i 11 listopada w Przysieku pod Toruniem odbędzie się kolejna edycja Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny – największego w Polsce wydarzenia poświęconego promocji kulinarnej. Teren Ośrodka Doradztwa Rolniczego zamieni się w tętniący życiem jarmark pełen aromatów, tradycji i dobrej atmosfery.
Wystąpią znani szefowie kuchni: Michel Moran, Piotr Lenart, Marieta Marecka i Sebastian Olma, którzy zaprezentują swoje autorskie potrawy z gęsiny. Po pokazach odbędą się degustacje dla publiczności.
Harmonogram pokazów kulinarnych:
10 listopada:
11 listopada:
Największy kiermasz gęsinowy w Polsce
Na odwiedzających czeka ponad stu wystawców z całego kraju. W ofercie znajdą się:
Nie zabraknie także muzyki na żywo, konkursów z nagrodami, atrakcji dla dzieci oraz rodzinnej strefy relaksu. To doskonała okazja, by nie tylko spróbować wyjątkowych potraw, ale też spędzić wspólnie czas w ciepłej, świątecznej atmosferze.
Gęsinowy Foodtruck – przedsmak listopadowego święta
Zanim do Przysieka zjadą festiwalowe tłumy, po kujawsko-pomorskich miastach ruszy Gęsinowy Foodtruck – mobilna kuchnia serwująca przysmaki z gęsiny, w godzinach 13-17.
Trasa Foodtrucka:
27.10 – Świecie, rynek
28.10 – Nakło, rynek
29.10 – Tuchola, plac Wolności
30.10 – Żnin, ulica Śniadeckich
04.11 – Radziejów (przed domem kultury)
05.11 – Ciechocinek, obok Miejskiego Centrum Kultury
06.11 – Golub-Dobrzyń (przy Urzędzie Miasta)
07.11 – gmina Zławieś Wielka (Świetlica Wiejska w Rozgartach)
To kulinarna rozgrzewka przed wielkim finałem w Przysieku!
Szkolenia dla młodych kucharzy
W ramach akcji odbywa się cykl warsztatów kulinarnych dla uczniów szkół branżowych.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej poznają nowoczesne techniki przygotowywania potraw z gęsiny, łączące tradycję z kreatywnością i współczesnym podejściem do kuchni regionalnej.
Szkolenia zostały zrealizowane w ramach Roku Dzieci i Młodzieży Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Podkreśla to znaczenie edukacji kulinarnej oraz promocji dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Warsztaty odbyły się już w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, Technikum Organizacji Szkół Gastronomicznych we Włocławku, Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, Tucholskim Centrum Edukacji Zawodowej i Kujawsko-Pomorskim Specjalistycznym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Bydgoszczy. W najbliższym czasie szkolenia odbędą również uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych w Przemystce, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Inowrocławiu i Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.
2025 gęsi dla mieszkańców regionu
W ramach akcji rozstrzygnięto konkursy medialne, w których nagrodami były gęsie tuszki ufundowane przez marszałka Piotra Całbeckiego. Porcje smakowitego mięsa trafią do mieszkańców w 20 miastach, symbolicznie przypominając o wspólnym świętowaniu przy rodzinnym stole i o smaku kujawskich specjałów.
Konkursy i zabawa dla całych rodzin
Nie zabraknie też atrakcji dla najmłodszych i całych rodzin. Urząd Marszałkowski zaprasza do udziału w konkursie plastycznym „Sportowa gęś”, w którym na uczestników czekają atrakcyjne nagrody rzeczowe – zestawy plastyczne, książki, gry planszowe, zestawy klocków oraz bony zakupowe.
Wkrótce ruszy także konkurs na najciekawszą relację ze wspólnego spędzania czasu przy daniach z gęsiny z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Do udziału zaproszone zostaną rodziny oraz koła gospodyń wiejskich z całego regionu.
Szczegóły i regulaminy konkursów zostaną wkrótce opublikowane na stronie: www.kujawsko-pomorskie.pl
„Czas na gęsinę” – ogólnopolska akcja restauracyjna
W listopadzie po raz kolejny ruszy akcja „Czas na gęsinę”, w której uczestniczą restauracje z całej Polski. W ich menu pojawią się potrawy z gęsiny – zarówno w klasycznym, jak i nowoczesnym wydaniu. Lista restauracji
W poprzednich latach w inicjatywie uczestniczyło ponad 200 restauracji, promując polską tradycję kulinarną w najlepszym wydaniu.
Partnerem modułu jest Województwo Kujawsko-Pomorskie.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.