
Kontynuujemy sezon na szparagi, ale dodajemy kilka urozmaiceń. Sprawdźcie przepis szefa kuchni hotelu FImar Łukasza Lofka na sałatkę sezonową ze szparagami, truskawkami i gorgonzolą.
Drugi "odcinek" kulinarnych wariacji szefa kuchni hotelu Filmar Łukasza Lofka, w którym główną rolę odgrywają szparagi. Tym razem czas na coś lekkiego, prostego i szybkiego w przygotowaniu - sałatka sezonowa ze szparagami, truskawkami i gorgonzolą. Receptura na 4 porcje:
- Szpinak świeży - 200 g,
- Mix sałat - 150 g,
- Gorgonzola - 100 g,
- Truskawka - 200 g,
- Szparagi zielone - 1 pęczek
- Szparagi białe - 1 pęczek
- Sos winegret
- Czosnek - 2 ząbki
- Oliwa - 50 ml
- Musztarda Dijon - 2 łyżki
- Sok z jednej cytryny
- Miód - 2 łyki
- Ocet winny - kilka kropel
Sposób Przygotowania: Szparagi oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Szpinak i sałaty mieszamy z sosem, układamy w misce lub na talerzu.
Nakładamy pokrojone szparagi, truskawki oraz gorgonzolę. Ja zrobiłem jeszcze grzanki z bajgla, pokrojone w plastry i wysuszone w piekarniku (10 min w 160 stopniach). Można zrobić w ten sam sposób grzanki z chleba tostowego. Grzanki nakładamy na końcu, żeby zachować ich chrupkość.
- Jak widzicie, dalej gotujemy ze szparagami. Sezonie trwaj... Szparagi nie zawsze muszą być na ciepło Dziś forma sałatki z gotowanymi szparagami na zimno. Smacznego! - życzy Łukasz Lofek, szef kuchni hotelu FIlmar.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie