
Kulinarna mapa Torunia wzbogaci się o unikalny punkt. Już za kilka dni zostanie otwarta restauracja Bistrot Miraux. Właścicielem lokalu jest rodowity paryżanin Sébastien Miraux, który gotował w kuchniach na całym świecie.
Sébastien Miraux jest absolwentem Ecole de Paris des Métiers de la Table. Przez ostatnie trzy dekady miał okazję pracować w restauracjach na całym świecie m.in. we Francji, na Bali, na Bora Bora, na Korsyce i na Mauritiusie. W CV Sébastiena figuruje np. posiadająca trzy gwiazdki Michelin Le Taillevent w Paryżu. Na tym nie koniec jego dokonań, bowiem w 2004 roku pracując na Korsyce, sam sięgnął po gwiazdkę Michelin.
Już 5 czerwca Sébastien Miraux wspólnie z żoną Moniką otworzą przy Dominikańskiej 6 Bistrot Miraux. W środku znajdą się dwie sale, a na zewnątrz będzie dostępny także taras.
Co oczywiste, w karcie dań znajdą się specjały kuchni francuskiej. A będą to m.in. hachis parmentier (zapiekanka z gęsiną), pâté en croûte Richelieu (pasztet w cieście), fois gras, wołowina po burgundzku, ślimaki, francuska zupa cebulowa, grasica, turbota czy cynaderek.
Coś dla siebie znajdą też miłośnicy francuskich win i serów. W Bistrot Miraux będzie dostępne też menu lunchowe. Tu goście mogą liczyć na francuskie bagietki z szynką z Paryża, croissants, pain au chocolati, chausson aux pommes (z jabłkami). Ciekawostką jest także kawa, której dostawcą będzie znana francuska marka Cafés Richard.
Restauracja uruchomiła już rezerwacje, które można składać pod adresem mailowym - bistrotmiraux@gmail.com.
6 kwietnia przy Żółkiewskiego 5 został otwarty toruński lokal ogólnopolskiej sieci Tutti Santi. Za marką stoi Włoch Valerio Valle - jeden z najlepszych pizzaiolo (piekarz pizzy) na świecie – w przeszłości zdobywał tytuły wicemistrza świata i mistrza Europy. Posiada także tytuł Ambasciatore del Gusto, czyli uznanego promotora włoskiej kuchni.
W Tutti Santi w Toruniu można zjeść firmowe pizze Valerio Valle, czyli między innymi San Antonio (32 cm) – z sosem z włoskich pomidorów, serem Mozzarella, dojrzewającym włoskim serem pleśniowym Gorgonzola, włoskim Salami Picante, włoskim serem Grana Padano i świeżą rukolą – za 48 zł. Szef kuchni poleca również San Sebastiano (32 cm) – z sosem z włoskich pomidorów, serem Mozzarella, wędzoną włoską szynką Speck, włoskim serem Provolone Piccante, cebulą, pikantną papryczką i świeżym tymiankiem – za 47 zł.
Autor: Bartosz Fryckowski
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Obserwuj nas na Facebooku oraz Instagramie.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie