Reklama

Pierwsza paryska restauracja w Toruniu jest już gotowa. Właściciel posiada gwiazdkę Michelin

Kulinarna mapa Torunia wzbogaci się o unikalny punkt. Już za kilka dni zostanie otwarta restauracja Bistrot Miraux. Właścicielem lokalu jest rodowity paryżanin Sébastien Miraux, który gotował w kuchniach na całym świecie.

Wielkie otwarcie francuskiej restauracji w Toruniu

Sébastien Miraux jest absolwentem Ecole de Paris des Métiers de la Table. Przez ostatnie trzy dekady miał okazję pracować w restauracjach na całym świecie m.in. we Francji, na Bali, na Bora Bora, na Korsyce i na Mauritiusie. W CV Sébastiena figuruje np. posiadająca trzy gwiazdki Michelin Le Taillevent w Paryżu. Na tym nie koniec jego dokonań, bowiem w 2004 roku pracując na Korsyce, sam sięgnął po gwiazdkę Michelin.

Już 5 czerwca Sébastien Miraux wspólnie z żoną Moniką otworzą przy Dominikańskiej 6 Bistrot Miraux. W środku znajdą się dwie sale, a na zewnątrz będzie dostępny także taras.

Francuskie specjały

Co oczywiste, w karcie dań znajdą się specjały kuchni francuskiej. A będą to m.in. hachis parmentier (zapiekanka z gęsiną), pâté en croûte Richelieu (pasztet w cieście), fois gras, wołowina po burgundzku, ślimaki, francuska zupa cebulowa, grasica, turbota czy cynaderek.

Coś dla siebie znajdą też miłośnicy francuskich win i serów. W Bistrot Miraux będzie dostępne też menu lunchowe. Tu goście mogą liczyć na francuskie bagietki z szynką z Paryża, croissants, pain au chocolatichausson aux pommes (z jabłkami). Ciekawostką jest także kawa, której dostawcą będzie znana francuska marka Cafés Richard.

Ruszyły rezerwacje

Restauracja uruchomiła już rezerwacje, które można składać pod adresem mailowym - bistrotmiraux@gmail.com.

Nie tylko kuchnia francuska

6 kwietnia przy Żółkiewskiego 5 został otwarty toruński lokal ogólnopolskiej sieci Tutti Santi. Za marką stoi Włoch Valerio Valle - jeden z najlepszych pizzaiolo (piekarz pizzy) na świecie – w przeszłości zdobywał tytuły wicemistrza świata i mistrza Europy. Posiada także tytuł Ambasciatore del Gusto, czyli uznanego promotora włoskiej kuchni.

W Tutti Santi w Toruniu można zjeść firmowe pizze Valerio Valle, czyli między innymi San Antonio (32 cm) – z sosem z włoskich pomidorów, serem Mozzarella, dojrzewającym włoskim serem pleśniowym Gorgonzola, włoskim Salami Picante, włoskim serem Grana Padano i świeżą rukolą – za 48 zł. Szef kuchni poleca również San Sebastiano (32 cm) – z sosem z włoskich pomidorów, serem Mozzarella, wędzoną włoską szynką Speck, włoskim serem Provolone Piccante, cebulą, pikantną papryczką i świeżym tymiankiem – za 47 zł.

Autor: Bartosz Fryckowski

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Obserwuj nas na Facebooku oraz Instagramie.

 

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Źródło: ototorun.pl / Bistrot Miraux Aktualizacja: 30/05/2025 18:29
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do