Reklama

Szef kuchni w Hotelu Filmar poleca przepis na wigilijną zupę

18/12/2021 06:30

Czas na świąteczną zupę. Prezentujemy najnowszy przepis Łukasza Lofka z Restauracji Hotelu „Filmar”. Poznajcie jego propozycję na wigilijny stół.

Łukasz Lofek z Restauracji Hotelu „Filmar” poleca: Wigilijną zupę borowikową na zakwasie z kapusty z łazanką oraz chrupiąca Bruschettą, zapieczoną z konfiturą czosnkową i żurawiną. Składniki w podanych proporcjach powinny wystarczyć na 4 porcje.

Zupa borowikowa z Bruschettą czosnkowa i łazanka:

- Borowik suszony - 70 g,

- Sok z kiszonej kapusty - 200 ml,

- Śmietana 30 % - 150 ml,

- Woda - 1 l,

- Cebula - 1 sztuka, średnia,

- Borowik lub podgrzybek mrożony - 100 g,

- Oliwa - 30 ml,

- Tymianek (świeży) - 1/4 doniczki.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy podgrzybek pokrojony w kostkę i smażymy dalej, przyprawiając solą i pieprzem. Podlewamy wodą, dodajemy pokrojony grzyb suszony. I gotujemy 30 min. Dodajemy liść laurowy (1 szt.) i ziele angielskie (3 szt.). Następnie dodajemy sok z kapusty i śmietanę oraz tymianek świeży, pokrojony. Gotujemy i doprawiamy do smaku.

Bruschetta:

Bagietka lub Mini bułka grahamka - 2 szt. Kroimy na pół i smarujemy konfiturą czosnkową.

- Czosnek - 4 ząbki,

- Olej - 30 ml,

- Rozmaryn - 1/4 doniczki,

- Żurawina suszona - 30 g.

Czosnek obieramy i wkładamy do oleju, przyprawiamy solą i pieprzem i rozmarynem. Pieczemy 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyciągamy z piekarnika, dokładamy żurawinę, posiekaną i rozgniatamy jak puree. Po wystygnięciu smarujemy bułkę i zapiekamy jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach.

Łazanka:

- Jajko - 2 szt.

- Mąka pszenna – 100 g.

Zagniatamy ciasto z roztrzepanych jajek i mąki. Doprawiamy solą i wałkujemy bardzo cienko. Kroimy w małe kwadraty, gotujemy w osolonej wodzie.

- Zupa grzybowa to tradycja każdy ma swój przepis i wszystkie są pewnie pyszne, ale warto spróbować innej. Ja postanowiłem się podzielić się przepisem na swoją zupę grzybową. Taką, która ma interesujący smak, z uwagi na ciekawe składniki. Życzę smacznego oraz zapraszam do gotowania – mówi Łukasz Lofek.
Łukasz LofekŁukasz Lofek

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do