
Łukasz Lofek, szef kuchni Restauracji Hotelu Filmar poleca na weekend polędwiczkę wieprzową na sosie pieprzowym z zielonymi warzywami oraz ziemniakiem hasselback.
Nie macie pomysły na weekendowy obiad, ale za to nie brakuje Wam czasu i chcecie trochę zaszaleć? Szef Kuchni Hotelu Filmar Łukasz Lofek prezentuje swój przepis na polędwiczkę wieprzową na sosie pieprzowym z zielonymi warzywami oraz ziemniakiem hasselback. Dokładny opis, "krok po kroku" poniżej. Przepis powinien wystarczyć na 3-4 porcje.
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa - 600 g
- Sos worchester - 30 ml
- Sos teryaki - 30 ml
- Sól, pieprz, papryka słodka,
- Tymianek świeży - 1 doniczka.
Przepis:
1. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, marynujemy w sosie worchester, sos teryaki, sól, pieprz papryka słodka wszystko mieszamy kilka razy i dodajemy świeży tymianek. Pozostawiamy na minimum 30 min, ale najlepiej na 2-3 h. Po tym czasie kroimy w plastry o grubości do 2 cm. Tak przygotowane mięso grillujemy po 2 min z każdej strony.
2. Ziemniak hasellback. Nazwa wywodzi od nazwy restauracji Hasselbacken w Szwecji gdzie podano je po raz pierwszy ponad 200 lat temu. Taki ziemniak charakteryzuje się chrupiącą skórką i aromatycznym smakiem. Ziemniak grillowy – dokładnie myjemy, nie obieramy, nacinamy co 2-3 mm im więcej nacięć tym lepiej. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy świeży rozmaryn, oraz polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 30- 40 min w naczyniu żaroodpornym. Po 30 minutach w celu lepszego "zrumienienia" odkrywamy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 5 -10 min.
3. Zielone warzywa to w moim przypadku warzywa z wody: kalafior romanesco, szparagi, groszek cukrowy, okra (jeśli uda się wam ją zdobyć). Warzywa wrzucamy do gotującej się posolonej wody z odrobiną cukru, 5 -7 min w zależności, jakie kto lubi. Żeby były chrupiące gotujemy je 5 min a na miękko 7-8 min. Po wyjęciu z wody podsmażamy je jeszcze delikatnie na maśle.
Sos:
Do tego wszystkiego potrzebujemy jeszcze sos pieprzowy - 4 porcje:
- pieprz zielony w zalewie - 70 g,
- cebulka szalotka - 2 szt.
- wino białe lub czerwone -100 ml
- śmietana -200 mż 30% lub 36%
- masło 30 g
1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, pieprz odcedzamy, płyn zostawiamy.
2. Cebulkę podsmażamy na oliwie, lekko do zeszklenia, dodajemy pieprz zielony i podsmażamy jeszcze pięć minut.
3. Dodajemy 100 ml białego lub czerwonego wina, odparowujemy na 1/3 ilości wlanego wina, dodajemy śmietanę i 2-3 łyżki wody z pieprzu.
4. Doprawimy solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
– Mam nadzieję, że będzie Państwu smakowało. A jeśli chcielibyście spróbować polędwiczek wieprzowych w sosie pieprzowym w moim wykonaniu, zapraszam do Restauracji Filmar - zachęca Łukasz Lofek.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie