Reklama

Szef kuchni w Hotelu Filmar poleca przepis na grudniowy weekend

04/12/2021 05:50

Łukasz Lofek, szef kuchni Restauracji Hotelu Filmar poleca na weekend polędwiczkę wieprzową na sosie pieprzowym z zielonymi warzywami oraz ziemniakiem hasselback.

Nie macie pomysły na weekendowy obiad, ale za to nie brakuje Wam czasu i chcecie trochę zaszaleć? Szef Kuchni Hotelu Filmar Łukasz Lofek prezentuje swój przepis na polędwiczkę wieprzową na sosie pieprzowym z zielonymi warzywami oraz ziemniakiem hasselback. Dokładny opis, "krok po kroku" poniżej. Przepis powinien wystarczyć na 3-4 porcje. 

Składniki:

- Polędwiczka wieprzowa - 600 g

- Sos worchester - 30 ml

- Sos teryaki - 30 ml

- Sól, pieprz, papryka słodka,

- Tymianek świeży - 1 doniczka.

Przepis:

1. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, marynujemy w sosie worchester, sos teryaki, sól, pieprz papryka słodka wszystko mieszamy kilka razy i dodajemy świeży tymianek. Pozostawiamy na minimum 30 min, ale najlepiej na 2-3 h. Po tym czasie kroimy w plastry o grubości do 2 cm. Tak przygotowane mięso grillujemy po 2 min z każdej strony.

2. Ziemniak hasellback. Nazwa wywodzi od nazwy restauracji Hasselbacken w Szwecji gdzie podano je po raz pierwszy ponad 200 lat temu. Taki ziemniak charakteryzuje się chrupiącą skórką i aromatycznym smakiem. Ziemniak grillowy – dokładnie myjemy, nie obieramy, nacinamy co 2-3 mm im więcej nacięć tym lepiej. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy świeży rozmaryn, oraz polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 30- 40 min w naczyniu żaroodpornym. Po 30 minutach w celu lepszego "zrumienienia" odkrywamy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 5 -10 min.

3. Zielone warzywa to w moim przypadku warzywa z wody: kalafior romanesco, szparagi, groszek cukrowy, okra (jeśli uda się wam ją zdobyć). Warzywa wrzucamy do gotującej się posolonej wody z odrobiną cukru, 5 -7 min w zależności, jakie kto lubi. Żeby były chrupiące gotujemy je 5 min a na miękko 7-8 min. Po wyjęciu z wody podsmażamy je jeszcze delikatnie na maśle.

Sos:

Do tego wszystkiego potrzebujemy jeszcze sos pieprzowy - 4 porcje: 

- pieprz zielony w zalewie - 70 g,

- cebulka szalotka - 2 szt.

- wino białe lub czerwone -100 ml

- śmietana -200 mż 30% lub 36%

- masło 30 g

1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, pieprz odcedzamy, płyn zostawiamy.

2. Cebulkę podsmażamy na oliwie, lekko do zeszklenia, dodajemy pieprz zielony i podsmażamy jeszcze pięć minut. 

3. Dodajemy 100 ml białego lub czerwonego wina, odparowujemy na 1/3 ilości wlanego wina, dodajemy śmietanę i 2-3 łyżki wody z pieprzu.

4. Doprawimy solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.

 – Mam nadzieję, że będzie Państwu smakowało. A jeśli chcielibyście spróbować polędwiczek wieprzowych w sosie pieprzowym w moim wykonaniu, zapraszam do Restauracji Filmar - zachęca Łukasz Lofek.
Łukasz LofekŁukasz Lofek

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do