
Chłodnik litewski z młodej botwinki to propozycja szefa kuchni hotelu Filmar Łukasza Lofka na początek lipca. Potrawa jest prosta, jej przyrządzenie nie wymaga za wiele czasu, a może być bardzo dobrym rozwiązaniem na upalne dni.
Różnych sposobów na ochłodę można szukać w ciągu lata. Są tacy, którzy wybierają jezioro lub basen, inni relaksują się na działce, ale są też osoby wybierające... kuchnię. Wśród nich szef kuchni hotelu FIlmar Łukasz Lofek. Tym razem podzielił się z naszą redakcją przepisem na litewski chłodnik z młodej botwinki. Przedstawimy ilość składników na 4 porcje:
- Botwinka 1 pęczek
- Ogórek świeży - 1 szt.
- Rzodkiewki - 1 pęczek
- Szczypior - 1 pęczek
- Koper - 1 pęczek
- Czosnek - 1 ząbek
- Jajko - 4 szt
- Jogurt naturalny - 400 ml
- Cytryna - 1 szt
- Cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Botwinkę płuczemy, kroimy drobno w paseczki i zaparzamy wrzątkiem. Woda lekko osolona i z dodatkiem cukru.
Szczypior i koper pokroić. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Botwinkę po wysuszeniu wymieszać z jogurtem i reszta warzyw. Wszystko dla smaku doprawiamy solą, cukrem, octem i pieprzem. Najlepiej podawać z ugotowany jajkiem.
- Jak widzimy i pewnie większość z Was wie, zupa nie musi być gorąca. To propozycja na upalne letnie dni. Smacznego! - mówi Łukasz Lofek.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Obserwuj nas na Facebooku oraz Instagramie.
Przeczytałeś właśnie artykuł na stronie www.ototorun.pl. To portal internetowy, który codziennie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców Torunia i regionu. To doskonała witryna do wypromowania swojej marki czy firmy. Zaufało nam już wiele prestiżowych firm z naszego miasta. Jesteś zainteresowany reklamą? Napisz na e-mail: t.kaczynski@ototorun.pl.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie