Reklama

Szef kuchni hotelu Filmar zdradza przepis na filet z kaczki. Smak wynagrodzi wysiłek

30/04/2023 05:45

Nie jest to najprostszy przepis, ale smak wynagrodzi wysiłek. Łukasz Lofek, szef kuchni Hotelu Filmar w Toruniu ma propozycję dla smakoszy. Jak przyrządzić filet z kaczki, aby w tym daniu czuć wiosnę?

Filet z kaczki z gratin, okrą, sosem porzeczkowym oraz musem z rabarbaru - taką propozycję przygotował dla Was Szef kuchni hotelu Filmar Łukasz Lofek. Chociaż nazwa wydaje się skomplikowana, to jednak warto pozwolić sobie na chwilę szaleństwa. Przedstawiamy recepturę oraz przepis na wykonanie 4 porcji. 

Składniki:

- Filet z kaczki - 4 sztuki,
- Ziemniak duży - 4 sztuki,
- Porzeczka - 200 gramów,
- Maslo - 50 gramów,
- Okra - 400 gramów,
- Śmietana 36% - 100 ml,
- Świeży tymianek 1/2 doniczki
- Rabarbar - 300 g,
- Cukier - 100 g,

Sposób przygotowania: 

Filet kaczki oczyszczamy, nacinamy skórkę w kratkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Te plasterki wrzucamy do śmietany doprawionej solą i pieprzem oraz tymiankiem. Mieszamy i wykładamy warstwowo do naczynia żaroodpornego uprzednio wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut  w temp. 150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przyciskamy, aby docisnąć poszczególne składniki.

Mus rabarbarowy

Usuwamy nitki z łodyg. Kroimy na kawałki i podsmażamy z cukrem i odrobiną masła. Dusimy 15 min i blendujemy na gładką masę. Okre wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 min, następnie podsmażamy na maśle. Kaczkę zaczyny podsmażać od strony skóry przez około 10 min na małym ogniu, następnie obracamy ba kolejne 5-7 min. 

Wyjmujemy z patelni, przykrywany folią aluminiową "dojścia" mięsa w środku. Na tłuszczu i smaku z patelni robimy sos porzeczkowy, wrzucamy porzeczkę, 3 łyżki cukru odrobina wina czerwonego oraz pod koniec dodajemy zimne: masło, sól pieprz do smaku. 

Kaczkę kroimy w paski i układamy wszystko na talerzu. Z uwagi na trudność z dostępem do okry możemy ją zastąpić świeżymi
szparagami. Proces przygotowania taki są jak okry. 

- W naszym daniu czuć już wiosnę jest rabarbar oraz zielone, świeże warzywa. Nie musimy stać w kuchni kilka godzin, żeby kaczka była pyszna. Przy takim sposobie gotowania kaczka będzie różowa w środku, soczysta i aromatyczna - mówi Łukasz Lofek

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Obserwuj nas na Facebooku oraz Instagramie.

Przeczytałeś właśnie artykuł na stronie www.ototorun.pl. To portal internetowy, który codziennie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców Torunia i regionu. To doskonała witryna do wypromowania swojej marki czy firmy. Zaufało nam już wiele prestiżowych firm z naszego miasta. Jesteś zainteresowany reklamą? Napisz na e-mail: t.kaczynski@ototorun.pl.

 

 

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Mieeetek - niezalogowany 2023-04-30 11:44:33

    mam prostrzy przepis, a bardzo szybki i łatwy... kupić kaczkie, dać babie i niech zrobi .. xd

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do