
Szef kuchni Hotelu Filmar Łukasz Lofek przygotował propozycję dostępną absolutnie dla każdego. Zapamiętajcie ten prosty przepis.
Każdy zadaje sobie czasami to pytanie: "Co dziś przygotować na obiad?". Co w tej sytuacji doradzi nam szef kuchni hotelu Filmar Łukasz Lofek?
- Moją odpowiedzią jest dzisiejszy przepis na pyszny makaron, który nie wymaga od nas spędzenia zbyt dużej ilości czasu w kuchni. To danie można przygotować bardzo szybko i delektować się jego smakiem. W chłodne, mroźne zimowe dni polecam Makaron tagiatelle z sosem amatriciana i chipsem z bekonu. Zapraszam zatem do gotowania.
Makaron tagiatelle z sosem amatriciana i chipsem z bekonu. Ilość na 4 porcje:
Składniki:
- Makaron tagiatelle - 500 g;
- Pomidory pelatti - 300 ml;
- Boczek wędzony, parzony - 250 g;
- Oliwki zielone - 60 g;
- Oliwki czarne - 60 g;
- Kapary - 40 g;
- Anchois - 30 g;
- Cebula - 1 sztuka, średnia;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Brandy - 40 ml;
- Sól, cukier, pieprz - do smaku;
- Ser pecorino - 100 g.
Sposób wykonania:
Z boczku odkrajamy 4 plastry, a resztę kroimy w kostkę. Plastry układamy na pergaminie i wkładamy do piekarnika - 180 stopni na 10-15 min - i wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się tłuszczu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z boczkiem pokrojonym w kostkę. Dodajemy następnie, posiekane Anchois, pokrojone oliwki (czarne i zielone), posiekany czosnek oraz pokrojone kapry. Wszystko razem podsmażamy, a następnie podlewamy Brandy.
Cały czas trzymamy na tzw. ogniu, żeby alkohol odparował. Następnie dodajemy pomidory pellati, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, jeśli lubimy ostre sosy, możemy dodać piri piri lub papryczkę chili.
Makaron, gotujemy i podajemy z sosem. Posypujemy makaron potartym serem pecorino oraz z chipsami z bekonu.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie