
Trwa sezon na szparagi, a więc mamy dla Was nowy przepis. Sprawdźcie propozycję szefa kuchni hotelu Filmar Łukasza Lofka na szparagową zupę krem z dodatkiem puree z czerwonej kapusty.
Krem ze szparag z puree z czerwonej kapusty. Takie danie wybrał dla Was szef kuchni hotelu Filmar Łukasz Lofek na ten miesiąc. To jedna z tych propozycji, które są proste w przygotowaniu, nie zajmują wiele czasu, a wiosną sprawdzą się idealnie. Do dzieła! Przepis standardowo na 4 porcje.
- Szparagi - 2 pęczki
- Ziemniak- pół kilograma
- Bulion - 1.5 l
- Śmietana 34% - pół litra lub jogurt naturalny 500 g
- Sól, pieprz
- Kapusta czerwona - 200 g
- Masło - 100 g
Sposób przygotowania:
Szparagi obieramy i kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na maśle. Dodajemy ziemniaki, wszystko dalej podsmażamy, podlewamy bulionem i gotujemy około 30 min. Dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny. Zagotowujemy, doprawiamy i blendujemy.
Puree z kapusty:
Kapustę kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na maśle, odrobina bulion i blendujemy na gładko. Masę wykładamy na talerz i możemy dołożyć np. rzodkiewkę.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!