
Ruszył co prawda krótki, ale długo wyczekiwany sezon na szparagi. Z tej okazji szef kuchni hotelu Filmar Łukasz Lofek ma propozycję na smakowity szparagowy krem z pysznymi dodatkami.
Krem z białych szparagów z chipsem z bekonu, prażonymi pestkami dyni, oliwą pietruszkową oraz ravioli ze szpinakiem. Takie danie wybrał dla Was szef kuchni w hotelu Filmar Łukasz Lofek na majowy weekend. Ale trzeba dodać, że to jedna z tych propozycji, w której trzeba starannie przygotować produkty. Do dzieła! Przepis standardowo na 4 porcje.
Składniki:
- Szparagi - 2 pęczki,
- Oliwa pomace - 100 ml,
- Ziemniaki - 200 g,
- Masło - 100 g,
- Śmietana - 200 ml,
- Jogurt naturalny - 300 ml
- Bulion - 1 litr,
- Pestki dyni - 50 g,
- Natka pietruszki - 1 pęczek,
- Świeży szpinak - 300 g,
- Ser ricotta - 30 g,
- Mąka semola - 200 g,
- Boczek wędzony w plastrach - 4 szt.,
- Sól, pieprz, cukier
Przepis: Szparagi obieramy. Ziemniak obieramy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle. Podlewamy bulionem i gotujemy aż do miękkości. Następnie dodajemy śmietanę oraz jogurt naturalny. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Całość blendujemy na jednolitą masę.
Raviolli - składniki:
- Mąka semola 200 g,
- Szpinak sw 300 g,
- Sól,
- Ser ricotta 30 g,
Sposób przygotowania Raviolli - ciasto: Z mąki semola robimy ciasto, barwimy je szpinakiem zblendowanym ze 100 ml wody i wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.
Sposób przygotowania Raviolli - farsz: Szpinak podsmażamy i mieszamy z ricottą, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na małe porcje, wałkujemy cienko, wycinamy okrągłe kawałki, nakładamy farsz i gotujemy. Podajemy z kremem szparagowym.
Chips z bekonu: Bekon rozkładamy na pergaminie i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Oliwa pietruszkowa - składniki: Oliwa 100 ml, natka pietruszki - 1 pęczek, sól, pieprz sok z cytryny.
Natkę pietruszki blendujemy z oliwą, dodajemy sok z cytryny. Krem szparagowy nalewamy na talerz i polewamy oliwą.
- Jak wiemy, wszyscy smakosze szparag czekają na sezon, który w Polsce w zależności od temperatur zaczyna się końcem kwietnia i trwa do początku czerwca. Więc korzystajmy z krótkiego sezonu szparagowego, eksperymentujmy w kuchni i bawmy się - mówi Łukasz Lofek.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Przeczytałeś właśnie artykuł na stronie www.ototorun.pl. To portal internetowy, który codziennie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców Torunia i regionu. To doskonała witryna do wypromowania swojej marki czy firmy. Zaufało nam już wiele prestiżowych firm z naszego miasta. Jesteś zainteresowany reklamą? Napisz na e-mail: t.kaczynski@ototorun.pl lub zadzwoń - tel. 531 515 707.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie