Reklama

Ruszył sezon na szparagi. Wyjątkowy przepis szefa kuchni hotelu Filmar

07/05/2022 05:30

Ruszył co prawda krótki, ale długo wyczekiwany sezon na szparagi. Z tej okazji szef kuchni hotelu Filmar Łukasz Lofek ma propozycję na smakowity szparagowy krem z pysznymi dodatkami.

Krem z białych szparagów z chipsem z bekonu, prażonymi pestkami dyni, oliwą pietruszkową oraz ravioli ze szpinakiem. Takie danie wybrał dla Was szef kuchni w hotelu Filmar Łukasz Lofek na majowy weekend. Ale trzeba dodać, że to jedna z tych propozycji, w której trzeba starannie przygotować produkty. Do dzieła! Przepis standardowo na 4 porcje.

Składniki:

- Szparagi - 2 pęczki,

- Oliwa pomace - 100 ml,

- Ziemniaki - 200 g,

- Masło - 100 g,

- Śmietana - 200 ml,

- Jogurt naturalny - 300 ml

- Bulion - 1 litr,

- Pestki dyni - 50 g,

- Natka pietruszki - 1 pęczek,

- Świeży szpinak - 300 g, 

- Ser ricotta - 30 g, 

- Mąka semola - 200 g, 

- Boczek wędzony  w plastrach - 4 szt.,

- Sól, pieprz, cukier

Przepis: Szparagi obieramy. Ziemniak obieramy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle. Podlewamy bulionem i gotujemy aż do miękkości. Następnie dodajemy śmietanę oraz jogurt naturalny. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Całość blendujemy na jednolitą masę.

Raviolli - składniki:

- Mąka semola 200 g,

- Szpinak sw 300 g, 

- Sól, 

- Ser ricotta 30 g, 

Sposób przygotowania Raviolli - ciasto: Z mąki semola robimy ciasto, barwimy je szpinakiem zblendowanym ze 100 ml wody i wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

Sposób przygotowania Raviolli - farsz: Szpinak podsmażamy i mieszamy z ricottą, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na małe porcje, wałkujemy cienko, wycinamy okrągłe kawałki, nakładamy farsz i gotujemy. Podajemy z kremem szparagowym.

Chips z bekonu: Bekon rozkładamy na pergaminie i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Oliwa pietruszkowa - składniki: Oliwa 100 ml, natka pietruszki - 1 pęczek, sól, pieprz sok z cytryny.

Natkę pietruszki blendujemy z oliwą, dodajemy sok z cytryny. Krem szparagowy nalewamy na talerz i polewamy oliwą. 

- Jak wiemy, wszyscy smakosze szparag czekają na sezon, który w Polsce w zależności od temperatur zaczyna się końcem kwietnia i trwa do początku czerwca. Więc korzystajmy z krótkiego sezonu szparagowego, eksperymentujmy w kuchni i bawmy się - mówi Łukasz Lofek
Łukasz LofekŁukasz Lofek

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku

Przeczytałeś właśnie artykuł na stronie www.ototorun.pl. To portal internetowy, który codziennie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców Torunia i regionu. To doskonała witryna do wypromowania swojej marki czy firmy. Zaufało nam już wiele prestiżowych firm z naszego miasta. Jesteś zainteresowany reklamą? Napisz na e-mail: t.kaczynski@ototorun.pl lub zadzwoń - tel. 531 515 707.

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do