
Kontynuujemy naszą podróż po świecie pszczół. Tym razem jednak nie będzie o pysznym miodzie, wosku, propolisie czy pierzdze. Zajmiemy się jadem. Oprócz nieprzyjemności związanych z użądleniem ma on sporo leczniczych właściwości. Właśnie o nich przeczytacie w tym tekście.
Korzystając z wiedzy przedstawicieli sklepu Pszczele Cuda, który ma swoje punkty na toruńskiej Starówce - przy ul. Prostej oraz na Rynku Staromiejskim, sprawdzamy, jak można wykorzystać pszczeli jad i czym on właściwie jest.
Pszczoły miodne (Apis mellifera) uzbrojone są w skuteczną broń, służącą do odstraszania intruzów. Jest nim jad pszczeli aplikowany poprzez użądlenie. Wytwarzany jest przez gruczoły zlokalizowane w odwłoku pszczół i gromadzony w zbiorniczku jadowym.
Jad pszczeli jest bezbarwny i posiada charakterystyczny zapach za sprawą feromonów pszczelich. To właśnie feromony zwabiają inne pszczoły i tworzą sygnał do dalszego atakowania intruza. Jad łatwo rozpuszcza się w wodzie, a słabo w alkoholu etylowym. Jad pszczeli zwany także apitoksyną, jest szczególnie groźny dla osób uczulonych. Dla pozostałej części społeczeństwa użądlenie pojedynczej pszczoły jest niegroźne i wywołuje przede wszystkim opuchliznę oraz zaczerwienienie w miejscu ukłucia.
W aparat żądlenia wyposażone są pszczoły robotnice. Zaczynają one wydzielać jad od drugiego dnia życia po wygryzieniu z plastra. Największe stężenie jadu wytwarzają pszczoły między 10, a 15 dniem życia, które pełnią wówczas w ulu role strażniczek. Podczas użądlenia, pszczoła wprowadza około 0,012 mg jadu. Trutnie nie posiadają żądeł, a matki pszczele używają ich przede wszystkim do walki z rywalkami, czyli innymi matkami.
Jad pszczeli swoim złożonym składem, podobny jest do toksycznego jadu żmii, jednak w dużo mniejszej ilości. Posiada bogaty skład chemiczny:
- histamina,
- dopamina,
- peptydy,
- enzymy (hialuronidaza oraz fosfolipazy, lizofosfolipaza,
- fosfomonoesteraza, glukozydaza),
- białka (apamina, mellityna).
- biopierwiastki
- fosfolipidy.
Mellityna jest głównym składnikiem jadu. Za ból podczas użądlenia odpowiadają: mellityna, histamina oraz fosfolipaza. Jad pszczeli jest toksyczny i służy pszczołom do ich ochrony oraz ula przed intruzami. Dawka śmiertelna dla człowieka to 6,25 mg jadu, czyli równowartość około 520 użądleń.
Jad pszczeli nie jest tylko toksyną zagrażającą naszemu życiu. Ma działanie antybiotyczne oraz antyzakrzepowe. Łagodzi także zmiany miażdżycowe. Absorbuje również promieniowanie radioaktywne.
Pomocny jest przy obniżaniu nadciśnienia tętniczego krwi. Jad pszczeli stymuluje nadnercze do wydzielania większej ilości kortyzolu, czyli hormonu odpowiedzialnego za działanie przeciwzapalne. Podnosi ogólną odporność organizmu i łagodzi wiele innych schorzeń oraz dolegliwości. Jad pszczeli jest doskonałą alternatywą dla syntetycznych leków.
Jad pszczeli wspomaga leczenie astmy oskrzelowej. Wykorzystywany jest w profilaktyce udarów mózgu oraz zawałów serca. Obniża także krzepliwość krwi i poziom „złego” cholesterolu. Jad pszczeli jest potwierdzonym i skutecznym środkiem w leczeniu schorzeń reumatycznych. Badania medyczne wykazały, że jad pszczeli hamuje rozwój zapalenia wielostawowego. Największe działanie antyzaplane w jadzie posiada adolapina.
Ponadto służy jako swoisty botoks bezigłowy, ponieważ dzięki jadowi syntezują się włókna kolagenowe i elastanowe. Skóra staje się wygładzona i napięta Jest on przeznaczony głównie dla osób z cerą dojrzałą lub dla tych, którzy chcą proces starzenia opóźnić.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Obserwuj nas na Facebooku oraz Instagramie.
Przeczytałeś właśnie artykuł na stronie www.ototorun.pl. To portal internetowy, który codziennie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców Torunia i regionu. To doskonała witryna do wypromowania swojej marki czy firmy. Zaufało nam już wiele prestiżowych firm z naszego miasta. Jesteś zainteresowany reklamą? Napisz na e-mail: t.kaczynski@ototorun.pl.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
TVP sączy darmowy jad, po co przepłacać.