
Razem z szefem kuchni hotelu „Filmar” Łukaszem Lofkiem, kontynuujemy temat wegetariańskiej kuchni. Tym razem mamy dla Was przepis na pyszną sałatkę.
Wegetariańska sałatka z kaszy bulgur z warzywami, pumperniklem oraz falafelem. Zgoda- nazwa jest długa, ale przygotowanie tej potrawy nie powinno sprawić problemu. Poniżej prezentujemy ilość składników potrzebnych na cztery porcje oraz sposób wykonania.
Składniki:
- pumpernikiel - 1 opakowanie,
- kasza bulgur – 200 g.,
- papryka świeża mix - po 1 szt. każdej,
- sos sweet chili - 100 ml,
- ciecierzyca sucha - 200 g,
- czosnek - 2 ząbki,
- cytryna - 1 szt.,
- natka pietruszki - 1 pęczek,
- mix przypraw: pieprz, kmin, kardamon, cynamon, imbir, kolendrą
Sposób wykonania:
Ciecierzycę moczymy na noc w wodzie. Następnie odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Później miksujemy z dodatkami tak długo aż „zacznie się kleić”. Formujemy małe kuleczki i smażymy na oleju.
Kasze gotujemy, paprykę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z ostudzoną kaszą. Dodajemy sos sweet chili oraz świeżą kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Pumpernikiel kroimy w trójkąty, układamy kaszę na talerzu, obok falafel oraz pumpernikiel. Przyozdabiamy świeżymi listkami.
- Kolejne dania dla wegan i wegetarian. Coraz więcej osób stosuje się do tego trybu żywieniowego, dlatego zapraszam do gotowania. Smacznego - mówi szef kuchni hotelu Filmar Łukasz Lofek.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie