
Jeśli chcecie zaserwować bliskim szybki a przede wszystkim na świeży deser z nutką cynamonu, który jest idealny na mroźne, świąteczne dni to spróbujcie właśnie tego. Do zabawy w mistrza domowych deserów zaprasza szef kuchni restauracji hotelu „Filmar” Łukasz Lofek.
Świąteczne Tarte Tatin z jabłkiem, karmelem oraz cynamonem - czyli odwrócona tarta. Zaskoczcie swoich bliskich deserem z cynamonowym aromatem, który poczują wszyscy domownicy podczas wypiekania. Porcja na 4 osoby:
- ciasto francuskie - opakowanie 350 g,
- jabłko - 600 g,
- cukier trzcinowy 80 g,
- masło - 50 g,
- cynamon - szczypta,
- lody waniliowe - 300 ml,
- Okrągła foremka, jak do tarty.
Sposób przygotowania: Obieramy i kroimy jabłka na ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy cukier, tak długo aż zrobi się karmel, następnie dodajemy do niego masło, oraz cynamon tak, aby się połączyły. Dodajemy pokrojone jabłka i dusimy przez kilka minut. Karmel przelewamy do foremki, układamy cząstki jabłek płaską stroną do dna foremki, ciasto francuskie układamy na jabłkach i szczelnie zamykamy jego brzegi. Pieczemy około 30 min w 165 stopniach lub do momentu aż ciasto się zrumieni, wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 min, do wystygnięcia. Delikatnie odwracamy i kroimy na kawałki. Na górę nakładamy lody.
- Zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia - życzy Łukasz Lofek
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie