Reklama

Szef kuchni hotelu FIlmar zaprasza na polędwiczkę Weelington

18/03/2023 05:50

Uwaga! Łukasz Lofek, szef kuchni hotelu Filmar przygotował dla Was coś niesamowitego. Sprawdźcie przepis na polędwiczkę wieprzową Weelington z dyniowym gnocci, marchewką paryską, szparagami, groszkiem cukrowym oraz sosem porto!

- Zapraszam Państwa do gotowania, wiosna już nie długo do nas zawita, wykorzystajmy ten czas oczekiwania na wiosnę do wspólnego gotowania. Zaskoczcie swoich znajomych, rodzinę wspaniałym daniem, jakim jest polędwiczka wieprzowa Weelington. Danie to jest serwowane w wielu restauracjach w Europie. Cieszy się bardzo dużym powodzeniem z uwagi na wspaniały wygląd i smak - mówi Łukasz Lofek, szef kuchni hotelu Filmar.

Tym razem mamy dla Was przepis na polędwiczkę wieprzową Weelington z dyniowym gnocci, marchewką paryską, szparagami, groszkiem cukrowym oraz sosem porto. Poniżej receptura i sposób przygotowania tego dania dla czterech gości. 

- Polędwiczka wieprzowa - 600 g,

- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (250 g)

- Pieczarki - 400 g,

- Dynia - 1 średnia sztuka,

- Szynka prosciutto - 4 plastry,

- Jajko - 1 sztuka,

- Sezam czarny - 1 łyżka,

- Ziemniaki - 1 kg,

- Mąka - 200 g,

- Porto - 300 ml,

- Cebula szalotka - 2 sztuki,

- Marchew - 400 g,

- Szparagi zielone - 1 pęczek

- Groszek cukrowy - 150 g

- Masło - 100 g

Sposób wykonania:

Polędwiczkę błonujemy, przyprawiamy solą, pieprzem. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy, nakładamy szynkę prosciutto, pieczarki i na tym układamy uprzednio obsmażoną z każdej strony polędwiczkę. Zawijamy w formie roladki w celu zamknięcia mięsa w cieście. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut w temp 180 stopni.

Gnocci dyniowe:

Dynie obieramy, skrapiamy oliwą. Dodajemy sól, pieprz i pieczemy 15 minut w 180 stopniach pod przykryciem. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy razem z upieczoną dynią. Dodajmy: jajko, mąkę, sól i mieszamy do uzyskania ciasta takiego jak na tradycyjne kopytka.  Następnie z ciasta wałkujemy małe ruloniki i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia - jeszcze 7 minut.

Szparagi – groszek:

Szparagi obieramy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody, na 5 minut. Groszek cukrowy wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem, lekko podsmażamy i dodajemy szparagi.

Sos porto:

Na patelni, na której podsmażaliśmy polędwiczkę - na tym "smaku" - podsmażamy też drobno pokrojoną cebulkę szalotkę. Dodajemy porto.  Odparowujemy. Na koniec dodajmy zimne masło, doprawiamy solą i pieprzem.

Marchewka paryska:

Marchewkę obieramy i łyżką drylownicą wycinamy kulki. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 8 minut, następnie wrzucamy na patelnie do szparagów i groszku. Wszystkie warzywa podsmażamy na maśle. Polędwiczkę po upieczeniu kroimy na 4 kawałki. Podajemy z dodatkami wyżej wymienionymi.

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku

Przeczytałeś właśnie artykuł na stronie www.ototorun.pl. To portal internetowy, który codziennie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców Torunia i regionu. To doskonała witryna do wypromowania swojej marki czy firmy. Zaufało nam już wiele prestiżowych firm z naszego miasta. Jesteś zainteresowany reklamą? Napisz na e-mail: t.kaczynski@ototorun.pl. 

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do