
Szef kuchni hotelu "Filmar" Łukasz Lofek zaprasza na kolejny odcinek naszych kulinarnych przygód. Dziś zabiera na w rejony Azji i zachęca do przygotowania dania, po którym zrobi się naprawdę "gorąco".
- Przedstawiam kolejny przepis na zimowe wieczory. Pikantny kurczak w czerwonym curry z nutką mleka kokosowego i trawy cytrynowej przeniesie nas w rejony Azji. Zapraszam do gotowania. Zaskoczcie swoich bliskich tym pysznym daniem - mówi Łukasz Lofek, szef kuchni Hotelu "Filmar".
Przygotowaliśmy dla Was przepis na dwie porcje. Składniki:
- Filet z kurczaka - 300 g,
- Mleko Kokosowe - 300 ml
- Pasta - czerwone curry - 1 łyżeczka,
- Sos ostrygowy - 1 łyżka,
- Sos sweet chili - 1 łyżka,
- Sos sojowy - 1 łyżka,
- Cukinia - 1 szt.,
- Marchew - 1 szt.,
- Cebula czerwona - 1 szt.,
- Okra konserwowa - 70 g,
- Mini kukurydza - 70 g,
- Kolendra - 1/2 doniczki,
- Liście limonki - 2 szt.,
- Trawa cytrynowa - 1 szt.
Kurczaka kroimy w kostkę 2x2 cm, cukinie kroimy na duże kawałki, marchew kroimy w zapałki, a czerwoną cebulę w piórka. Kurczaka podsmażamy, dodajemy pokrojone warzywa i 1 łyżeczkę pasty curry oraz trawę cytrynową. Następnie dolewamy około 50 ml mleka kokosowego w celu rozprowadzenia pasty.
Kiedy już pasta połączy się z mleczkiem, dodajemy resztę składników oraz resztę mleczka kokosowego. Wszystko musi gotować się do momentu, w którym w sos zacznie gęstnieć i pojawią się "małe bąble". W razie potrzeby lekko posolić. Kurczaka w curry możemy podawać z ryżem basmati lub bagietką. Na koniec dodajemy kolendrę. Pamiętajmy, żeby ją rwać. Kolendry nie kroimy nożem.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie