
Kolejna sezonowa propozycja, którą przygotował dla Was szef kuchni Hotelu Filmar Łukasz Lofek. Przepis jest prosty, a połączenie podanych składników sprawi, że zjecie pyszne, lekkie danie, do którego będziecie wracać jeszcze setki razy.
Jesienna sałatka z pieczoną dynią, gorgonzolą, suszonym pomidorem, wiśnią oraz grzanką z precla. Wszystko według przepisu szefa kuchni Hotelu Filmar Łukasza Lofka. Tym będziecie mogli w najbliższych dniach i tygodniach uraczyć swoje podniebienie! Przedstawiamy składniki i sposób przygotowania potrawy dla dwóch osób.
RECEPTURA:
- Mix sałat - 250 g;
- Gorgonzola - 100 g;
- Suszony pomidor - 50 g;
- Wiśnia bez pestek - 100 g;
- Precel - 1 szt.
- Żurawina suszona - 40 g;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Miód - 3 łyżki
- Musztarda - 2 łyżki;
- Oliwa -2 łyżki;
- Sól, pieprz;
- Cytryna;
- Dynia hokkaido - pół sztuki;
- Pomidor koktajlowy - 60 g.
PRZEPIS:
Dynię myjemy, pozbywamy się środka, pestek i włókien. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Sos: oliwa, musztarda, miód, żurawina, sił pieprz, czosnek, sok wyciśnięty z połowy cytryny - blendujemy wszystko w celu uzyskania gładkiego sosu.
Precla kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i dorzucamy do dyni do piekarnika. Do miski wkładamy: mix sałat, pokrojone pomidory suszone, pomidor koktajlowy, pokrojoną (porwaną) gorgonzolę. Układamy wiśnie, pieczoną dynię i grzanki. Całość polewamy sosem żurawinowym.
- Jesień to czas gdzie wieczory są długie, możemy więc inaczej niż latem poeksperymentować w kuchni. Korzystając z tego okresu w kalendarzu zaprezentowałem Państwu sałatkę z wykorzystaniem jesienny produktów - mówi Łukasz Lofek.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie