
To tradycyjne danie, którego na świątecznym stole nie może zabraknąć. Szef kuchni w restauracji hotelu Filmar Łukasz Lofek prezentuje przepis na żurek!
Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas. Jak zwykle przygotowania do nich wymagają sporo pracy. To również bogata tradycja kulinarna i co za tym idzie kilka potraw, które obowiązkowo pojawią się na naszych stołach. Swój pomysł na jedno z takich dań - żurek - prezentuje szef kuchni w restauracji hotelu FIlmar Łukasz Lofek. Poniżej znajdziecie przepis na 4 porcje.
Składniki:
- Grzyby suszone - 100 g.,
- Chrzan 100 g.,
- Śmietana - 30 proc. - 100 ml,
- Liść laurowy - 3 szt.,
- Ziele angielskie - 3 szt.,
- Czosnek - 4 ząbki,
- Zakwas żuru kujawski lub własny - 0,5 l,
- Kiełbasa biała - 4 szt.,
- Kości wędzone - 1 kg,
- Świeży majeranek - 1/2 doniczki.
Sposób przygotowania:
Kiełbasę parzymy w wywarze i wyciągamy. Z kości, grzybów, ziela i liścia gotujemy wywar. Dodajemy chrzan oraz posiekany czosnek. Następnie zakwas żuru dokładnie mieszamy i dodajemy do wywaru, zagotowujemy i dodajemy śmietanę oraz świeży majeranek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
J - Jest to tradycyjne danie wielkanocne, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach. Zapach chrzanu, wędzonki świeżego majeranku rozchodzi się po całym domu. Smacznego! - życzy Łukasz Lofek.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie