Reklama

HIT na świąteczny stół od szefa kuchni w hotelu Filmar

16/04/2022 07:50

To tradycyjne danie, którego na świątecznym stole nie może zabraknąć. Szef kuchni w restauracji hotelu Filmar Łukasz Lofek prezentuje przepis na żurek!

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas. Jak zwykle przygotowania do nich wymagają sporo pracy. To również bogata tradycja kulinarna i co za tym idzie kilka potraw, które obowiązkowo pojawią się na naszych stołach. Swój pomysł na jedno z takich dań - żurek - prezentuje szef kuchni w restauracji hotelu FIlmar Łukasz Lofek. Poniżej znajdziecie przepis na 4 porcje. 

Składniki:

- Grzyby suszone - 100 g.,

- Chrzan 100 g.,

- Śmietana - 30 proc. - 100 ml,

 - Liść laurowy - 3 szt.,

- Ziele angielskie - 3 szt.,

- Czosnek - 4 ząbki,

- Zakwas żuru kujawski lub własny - 0,5 l,

- Kiełbasa biała - 4 szt.,

- Kości wędzone - 1 kg,

- Świeży majeranek - 1/2 doniczki.

Sposób przygotowania:

Kiełbasę parzymy w wywarze i wyciągamy. Z kości, grzybów, ziela i liścia gotujemy wywar. Dodajemy chrzan oraz posiekany czosnek. Następnie zakwas żuru dokładnie mieszamy i dodajemy do wywaru, zagotowujemy i dodajemy śmietanę oraz świeży majeranek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

 

J - Jest to tradycyjne danie wielkanocne, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach. Zapach chrzanu, wędzonki świeżego majeranku rozchodzi się po całym domu. Smacznego! - życzy Łukasz Lofek.
Łukasz LofekŁukasz Lofek

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do