
Odżywki białkowe dla sportowców to jedne z najpopularniejszych suplementów. Czy warto sięgać po takie źródło białek podczas ćwiczeń? Co nam to da?
Według statystyk około 50% bywalców klubów fitness sięga po odżywki białkowe. Od dekad białka w proszku utożsamiane są z elementem wyposażenia każdego adepta siłowni. Czy słusznie? Czy odżywki białkowe dla sportowców rzeczywiście są niezastąpione i aż tak maksymalizują efekty treningowe? Przyjrzyjmy się skuteczności, zastosowaniu i rodzajom odżywek białkowych.
Nim przejdziemy do tematu odżywek białkowych warto zastanowić się nad rolą ich głównego składnika – protein. Ich rola w organizmie wydaje się być nie do przecenienia – stanowią źródło energii (4kcal na każdy gram), materiału budulcowego (aminokwasów), pozwalającego na budowę nowych tkanek oraz regenerację uszkodzonych, a także powstawanie substancji na bieżąco użytkowanych przez organizm jak niektóre hormony, enzymy, czy elementy układu odpornościowego i białka transportowe we krwi.
Z punktu widzenia sportu białko w pożywieni zwiększa pulę dostępnych w osoczu aminokwasów oraz stymuluje proces syntezy białek mięśniowych, jednocześnie blokując/ograniczając proces rozpadu białek mięśniowych. W praktyce odpowiednio duże i częste dostawy „materiału” (aminokwasów) prowadzi do ograniczenia katabolizmu i nasilenia anabolizmu mięśniowego.
Mimo niechybnie szerokiego wpływu białka na organizm i jego niezbędności dla zachowania zdrowia i sprawności ustroju sama rola proteinowych suplementów diety wydaje się być nieco przeceniana. Nie to żeby było z nimi cokolwiek nie tak lub by nie znajdywały zastosowania – to po prostu źródło białka w proszku, taki odpowiednik kurczaka/twarogu w proszku. Rozwiązanie owszem bardzo uniwersalne, wygodne, niejednokrotnie smaczne i atrakcyjne, jednak nie będące niezastąpionym.
Suplementacja białkiem dla sportowców prowadzi (może prowadzić) do wzrostu dobowej podaży protein, a także wprowadzenia dodatkowej/dodatkowych porcji protein na przestrzeni doby do Twojego jadłospisu. Suplementy białkowe są świetnym rozwiązaniem gdy Twoje dotychczasowe starania dążące do wzrostu spożycia protein spełzły na niczym lub nie zakończyły się zadowalającym rezultatem, pamiętaj jednak, ze w przypadku białka w proszku, jak w przypadku wszystkich suplementów – ich wprowadzenie do jadłospisu powinno być poprzedzone analizą żywienia i próbami modyfikacji żywieniowych.
Rynek oferuje dwa główne rodzaje suplementów białkowych – roślinne i oparte o białka odzwierzęce.
Wśród białek roślinnych króluje białko soi – niedrogie, smaczne i, co najważniejsze, pełnowartościowe, o wysokiej zawartości aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Prócz niego na rynku znajdziecie również odżywki oparte o białka grochu, konopi, ryżu czy pszenicy.
Białka odzwierzęce to najczęściej proteiny mleczne – kazeina (białko kazeinowe) lub białka serwatkowe (izolat białek serwatki – WPI, koncentrat białka serwatkowego – WPC lub hydrolizat – WPH). Rynek oferuje także białka mięsne - głównie wołowe i drobiowe, ale także proteiny pochodzące z jaj. Białka odzwierzęce to proteiny pełnowartościowe o najwyższej jakości. Zawierają sporo EAA i BCAA, pamiętaj jednak że te oparte o surowiec mleczarski mogą zawierać pewne ilości laktozy. Jako bonus dostarczają za to pewnych ilości wapnia
To którą odżywkę białkową wybierzesz i czy w ogóle zdecydujesz się po nie sięgać zależy wyłącznie od Ciebie – Twoich potrzeb, stosowanej diety, przekonań etycznych, preferencji smakowych, konsystencjonalnych i budżetu jakim dysponujesz. Niezależnie od decyzji – podejmują ją świadomie!
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Obserwuj nas na Facebooku oraz Instagramie.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!