Naukowcy z UMK rozwijają technologię przyszłości. Tworzą w Toruniu „złoto z mleka”

Badacze z toruńskiego zespołu BioColl biorą pod niezwykle precyzyjną „lupę” białka. Wyniki ich pracy znajdują zastosowanie m.in. w rozwiązaniach wspierających leczenie trudno gojących się ran, a część opracowanych technologii jest wdrażana w przemyśle, zwłaszcza w sektorze mleczarskim. To prawdziwa technologia jutra, która pozwala na maksymalnie precyzyjne pomiary i wyjątkowo dokładne badania.

BioColl - toruńscy naukowcy tworzą „biokoloidy szyte na miarę”

Zespół BioCoLL z Interdyscyplinarnego Centrum Nowoczesnych Technologii UMK w Toruniu (ICNT UMK) rozwija „biokoloidy szyte na miarę - inteligentne układy łączące funkcjonalne mikroorganizmy z nanokompozytami metal–białko na potrzeby biotechnologii, medycyny oraz zrównoważonych zastosowań przemysłowych, w ramach Programu PRIME Fundacji na rzecz Nauki Polskiej. To - jak głosi tytuł projektu naukowego - technologie jutra.

Pod przewodnictwem dr hab. Pawła Pomastowskiego, prof. UMK, naukowcy z naszego miasta prowadzą interdyscyplinarne badania na styku chemii analitycznej, nanotechnologii i biotechnologii. Specjalizują się także w szybkiej, precyzyjnej identyfikacji mikroorganizmów w złożonych próbkach biologicznych. Brzmi to wszystko dość enigmatycznie, ale trudno opisać całość zainteresowań badawczych BioCoLL bez odwoływania się do specjalistycznej terminologii. Jednocześnie działalność ta jest na tyle innowacyjna i ważna, że warto przedstawić ją mieszkańcom. To właśnie w toruńskich laboratoriach powstają rozwiązania, które mogą zmieniać sposób myślenia o wykorzystaniu naturalnych surowców - w tym białek mleka - w nowoczesnym przemyśle, medycynie i biotechnologii. Jednym z nich jest laktoferyna, cenne bioaktywne białko, nazywane coraz częściej „złotem z mleka”.

Dlatego Centrum Wsparcia Biznesu w kolejnym odcinku cyklu „Tak się robi biznes w Toruniu 2025 - Ludzie, idee, technologie” prezentuje zespół toruńskich naukowców, a o tym, czym zajmują się członkowie BioCoLL, opowiadają prof. UMK Paweł Pomastowski oraz dr Oleksandra Pryshchepa. Całe nagranie znajdziecie poniżej.

Ścieżka „od laboratorium do rynku”

-  Zajmujemy się przede wszystkim różnego rodzaju metodami izolacji białek, ich charakterystyką, a także modyfikacją. Celem jest wprowadzenie na rynek nowoczesnych produktów bazujących na białkach mleka, a takim podstawowym białkiem, w którym się specjalizujemy, jest laktoferyna. W naszym zespole jest około 30 osób razem ze studentami i doktorantami. Łącznie licząc zasoby studenckie i doktoranckie, zespół liczy około 30 osób - wyjaśnia Paweł Pomastowski.

Efekty prowadzonych analiz znajdują zastosowanie w rozwiązaniach wspierających leczenie trudno gojących się ran, a część opracowanych technologii jest wdrażana w przemyśle, zwłaszcza w sektorze mleczarskim. BioColl od początku stawia na ścieżkę „od laboratorium do rynku”, łącząc walidację naukową z analizą potrzeb odbiorców, wymaganiami regulacyjnymi oraz ochroną własności intelektualnej.

- Produkty, które wprowadzamy na rynek. Część z nich jest opatentowana. Uzyskujemy patenty zarówno w urzędzie polskim, a niedawno uzyskaliśmy także patent międzynarodowy przy współpracy m.in. z Politechniką Białostocką - wyjaśnia Paweł Pomastowski.

Precyzyjna aparatura badawcza i specjalistyczne urządzenia

Cytowany wyżej lider naukowy projektu odpowiada także za rozwój technologii i jakość merytoryczną badań. Strategia komercjalizacji, model biznesowy i relacje z otoczeniem gospodarczym to „działka” Aliny Jaworskiej, a transfer technologii, strategię IP i wsparcie negocjacji z partnerami przemysłowymi to domena dr inż. Cezarego Odrzygóździa. Zespół jest otwarty na współpracę z partnerami przemysłowymi oraz instytucjami B+R w celu wspólnego wdrażania innowacji.

W materiale przygotowanym przez Centrum Wsparcia Biznesu poznajemy również specjalistyczną aparaturę pomiarową oraz zaawansowane urządzenia badawcze, które naukowcy wykorzystują w swojej pracy. Jak tłumaczy dr Oleksandra Pryshchepa, wszystko to pozwala na maksymalną precyzję analizy, przy jednoczesnym zachowaniu integralności struktury białka.

Autor: Arkadiusz Kobyliński

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Obserwuj nas na Facebooku oraz Instagramie.

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Źródło: Centrum Wsparcia Biznesu w Toruniu / Oto Toruń Aktualizacja: 16/12/2025 13:06

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Wróć do