Reklama

Wakacje na talerzu: czy menu środziemnomorskie sprawdza się jako dieta dla cukrzyków?

19/05/2021 09:00

Wakacje na talerzu: czy menu śródziemnomorskie sprawdza się jako dieta dla cukrzyków? Niewiele osób wie o tym, że dieta śródziemnomorska to jeden z niewielu modeli odżywiania, który jest chroniony przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Czy jest to dieta, która sprawdzi się u osób, które zmagają się z cukrzycą?

Jaka dieta dla cukrzyka? Czy śródziemnomorski model żywieniowy sprawdzi się?

 

Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania wpisany na listę dziedzictwa ludzkości UNESCO. To dieta charakterystyczna dla ludzi zamieszkujących obszar basenu Morza Śródziemnego. Praktyka pokazuje też, że jest to także bardzo zdrowy plan dietetyczny.

 

Składają się na nią pokarmy spożywane w krajach takich jak Grecja, Włochy czy Hiszpania. Fundamentem diety są zboża, warzywa i owoce. W menu można odnaleźć też wiele nasion bogatych w białko roślinne oraz w tłuszcze nienasycone pochodzące zwłaszcza z oliwy z oliwek. To zespół zdrowych nawyków, w gdzie nie ma miejsca dla słodyczy i tłustego mięsa.

 

 Południowoeuropejski plan dietetyczny to plan diabetyczny?

 

Czy dieta śródziemnomorska dla cukrzyków jest odpowiednia? Dyplomowany dietetyk kliniczny, Michał Wrzosek (absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego), podaje na swoim blogu dotyczącym odżywiania szereg zasad, które dotyczą diabetyków - https://michalwrzosek.pl/dietetyka-kliniczna/dieta-w-cukrzycy/.

 

W gronie najważniejszych czynników wymienia m.in. zredukowanie masy ciała do BMI poniżej 25, dietę o niskim IG, o optymalnej zawartości makro i mikroelementów, regularną aktywność fizyczną oraz unikanie produktów przetworzonych. Ważne jest też spożywanie świeżych produktów, w tym warzyw i owoców.

 

-Warto uwzględnić warzywa w każdym posiłku. Dieta cukrzycowa powinna być pełna tego typu przysmaków. Warzywa, poza pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, są wspaniałym źródłem błonnika - dodaje Wrzosek.

 

Pozwala to stwierdzić, że w wielu aspektach dieta śródziemnomorska jest dla chorujących na cukrzycę wręcz idealna.

 

Niskoglikemiczne warzywa – doładują diabetyczny jadłospis

 

Dlaczego warzywa są tak ważne? Przede wszystkim dlatego, że obniżają indeks glikemiczny. Same również generują niski IG - implikujący niższe stężenie cukru we krwi. To ważne, bo zbyt wysoki indeks i nadmierne stężenie cukru powodują hiperglikemię.

 

Najniższy IG mają zielone warzywa liściaste (IG<15). Poza tym uwielbiane przez Włochów warzywa mają bardzo niewiele kalorii – np. jeden średni pomidor ma około 30 kcal, a zielony ogórek to ok. 20 kcal.

 

 Jedz oliwę z oliwek!

 

Przyjrzyjmy się kolejnemu produktowi uwielbianemu przez mieszkańców południowej Europy. Oliwie z oliwek. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dieta dla cukrzyków powinna zawierać taką samą ilość tłuszczu co jadłospis osób zdrowych, czyli ok. 25% do 40% całkowitej liczby kalorii.

 

Najlepiej sięgać po roślinne źródła tłuszczy, w tym właśnie oliwę. Na przykład dlatego, że zawarte w niej związki fenolowe wspomagają metabolizm glukozy oraz udoskonalają wrażliwość na skuteczność insuliny, czyli hormonu przenoszącego glukozę z krwi do komórek, której ilość w cukrzycy jest zaburzona.

 

Poza tym oliwa dodana do posiłku obniża jego IG. No i na dodatek jest smaczna. Może stanowić świetne urozmaicenie wielu dań, które niekoniecznie kojarzymy z dietą śródziemnomorską. Jeśli chcemy przekonać się do dobroczynnych właściwości oliwy, powinniśmy kupować produkt najwyższej jakości.

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do