W Toruniu została otwarta wyjątkowa restauracja. Właścicielem jest uznany szef kuchni

Miłośnicy francuskiej kuchni mają nową obowiązkową pozycję na kulinarnej mapie Torunia. Na Starówce otwarto restaurację Bistrot Miraux, której właścicielem jest uznany kucharz i rodowity paryżanin Sébastien Miraux.

W Toruniu została otwarta wyjątkowa restauracja

5 czerwca po miesiącach przygotowań przy ulicy Dominikańskiej 6 została otwarto Bistrot Miraux. Wcześniej w tym miejscu znajdowała się pizzeria Biesiadowo. Nowy lokal swoim wyglądem i wystrojem nawiązuje do paryskich restauracji.

Nie jest to przypadek, bowiem właściciel lokalu Sébastien Miraux to rodowity paryżanin, który swój toruński biznes prowadzi wspólnie z żoną Moniką. W środku restauracji znalazły się dwie sale, a na zewnątrz jest dostępny także ogródek. Co ciekawe, kuchnia znajduje się za szklaną szybą, co oznacza, że goście mogą widzieć, jak pracuje zespół.

Co znajdziemy w karcie dań?

Menu obfituje w specjały kuchni francuskiej. Za 44 zł można zamówić francuski, klasyczny pasztet pieczony w cieście pâté en croûte. 62 zł kosztuje z kolei pasztet strasburski foie gras. Panierowany kotlet cordon bleu to koszt rzędu 99 zł. Za antrykot w Bistrot Miraux zapłacimy 129 zł, zaś za turbota 136 zł.

Oczywiście w menu nie mogło zabraknąć ślimaków. Za 6 sztuk zapłacimy 44 zł, zaś za 12 sztuk 80 zł. Karta dań obejmuje również słodkie pozycje. Ciastka z ciasta ptysiowego zwane profiteroles to koszt rzędu 35 zł. Zdjęcie cennika znajdziecie w galerii pod tytułem newsa.

Przy Dominikańskiej coś dla siebie znajdą też miłośnicy francuskich win i serów. W Bistrot Miraux dostępne jest też menu lunchowe. Tu goście mogą liczyć na francuskie bagietki z szynką z Paryża, croissants, pain au chocolatchausson aux pommes (z jabłkami).

Ciekawostką jest także kawa, której dostawcą jest znana francuska marka Cafés Richard.

Uznany szef kuchni

Właściciel lokalu Sébastien Miraux jest absolwentem Ecole de Paris des Métiers de la Table. Przez ostatnie trzy dekady miał okazję pracować w restauracjach na całym świecie m.in. we Francji, na Bali, na Bora Bora, na Korsyce i na Mauritiusie. W CV Sébastiena figuruje np. posiadająca trzy gwiazdki Michelin Le Taillevent w Paryżu. Na tym nie koniec jego dokonań, bowiem w 2004 roku pracując na Korsyce, sam sięgnął po gwiazdkę Michelin.

Autor: Bartosz Fryckowski

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Obserwuj nas na Facebooku oraz Instagramie.

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Źródło: www.ototorun.pl Aktualizacja: 09/06/2025 08:27

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Co z bagietką? - niezalogowany 2025-06-07 15:45:03

    Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Polak Katolik - niezalogowany 2025-06-08 01:57:11

    Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Jagna - niezalogowany 2025-06-08 17:34:52

    Szkoda tylko, że nikt nie pomyślał o dostępności dla osób niepełnosprawnych ???? nieszczęsne schody

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Wróć do