Pokazy kulinarne, degustacje, jarmark produktów regionalnych i rękodzieła – na placu przy dawnym budynku Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku odbył się dwudniowy doroczny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny. Specjały z gęsiny po raz kolejny stały się symbolem rodzinnego świętowania Narodowego Święta Niepodległości w regionie. – W Kujawsko-Pomorskiem stworzyliśmy piękną tradycję wspólnego świętowania z gęsiną – podkreślał marszałek Piotr Całbecki.
W dniach 10–11 listopada w Przysieku odbyła się największa w Polsce impreza promująca gęsinę. Podczas Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny goście mogli spróbować regionalnych potraw, odwiedzić kiermasz z lokalnymi produktami oraz obejrzeć pokazy kulinarne w wykonaniu znanych szefów kuchni – Michela Morana, Mariety Mareckiej, Sebastiana Olmy i Piotra Lenarta.
Na odwiedzających czekało ponad stu wystawców z całego kraju. W ich ofercie znalazły się świeże tuszki i potrawy z gęsiny, regionalne produkty spożywcze, ekologiczne przetwory oraz rękodzieło artystyczne.
Nie zabrakło również muzyki na żywo, konkursów z nagrodami, atrakcji dla dzieci i rodzinnej strefy relaksu. Wydarzenie było doskonałą okazją, by skosztować wyjątkowych potraw i wspólnie spędzić czas w ciepłej, świątecznej atmosferze.
W tym roku Złoty Półgęsek powędrował do Pałacyku Gozdawa (Łochocin, powiat lipnowski) za produkt Gęsi Pipek – faszerowana szyjka gęsia.
Tegoroczna edycja akcji gęsinowej obfituje w liczne atrakcje i konkursy. Mieszkańców regionu zachęcamy do udziału w naszym konkursie na relację ze wspólnego świętowania Narodowego Święta Niepodległości przy gęsinie. Na zgłoszenia Urząd Marszałkowski czeka do 21 listopada.
Nie zabrakło także wydarzeń skierowanych do najmłodszych. Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs plastyczny „Sportowa gęś”, w którym laureaci otrzymają atrakcyjne nagrody – zestawy plastyczne, książki, gry planszowe, klocki oraz bony zakupowe.
W ramach akcji rozstrzygnięto również ogłoszone w mediach konkursy – 2025 gęsi trafiło do mieszkańców dwudziestu miast województwa, symbolicznie przypominając o wspólnym świętowaniu przy rodzinnym stole i o tradycyjnym smaku kujawsko-pomorskich specjałów.
Po województwie kursował również Gęsinowy Foodtruck, który serwował przysmaki z gęsiny w ośmiu miastach regionu. Uczniowie szkół gastronomicznych wzięli udział w warsztatach kulinarnych, ucząc się nowoczesnych sposobów przygotowywania tradycyjnych potraw.
Warsztaty odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, Technikum Organizacji Szkół Gastronomicznych we Włocławku, Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, Tucholskim Centrum Edukacji Zawodowej i Kujawsko-Pomorskim Specjalistycznym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Bydgoszczy, Zespole Szkół Rolniczych w Przemystce, Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Inowrocławiu i Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.
Po raz kolejny ruszyła akcja „Czas na gęsinę”, w której uczestniczą restauracje z całej Polski. W ich menu pojawią się potrawy z gęsiny – zarówno w klasycznym, jak i nowoczesnym wydaniu. Lista restauracji
W inicjatywie uczestniczy ponad 200 restauracji, promując polską tradycję kulinarną w najlepszym wydaniu.
Partnerem modułu jest Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie