Prawidłowe rozmieszczenie produktów w lodówce jest niezwykle istotne nie tylko ze względów organizacyjnych. Na poszczególnych poziomach wśród półek panują różne warunki, dedykowane do konkretnej żywności. Co więcej, w zasięgu użytkowników znajdują się sprawdzone sposoby, aby jeszcze bardziej wydłużyć przydatność produktów spożywczych. A w czasach, kiedy marnuje się tak dużo jedzenia, nie można tego bagatelizować.
Statystyki są zatrważające. W samej Polsce rocznie marnuje się około 5 milionów ton żywności, co przekłada się na mniej więcej 130 kg na osobę. Zestawiając to z danymi, jak wiele osób cierpi głód, trudno nie odnieść wrażenia, że w naszym postępowaniu, jako społeczeństwo, powinny zajść zmiany. A co istotne, nie jest to wcale skomplikowane. W pierwszej kolejności przekazujmy wyraźny nadmiar produktów (nieprzekraczających terminu przydatności) do specjalnych punktów, tzw. jadłodzielni. Drugim krokiem są świadome zakupy oraz prawidłowe przechowywanie jedzenia (w czym pomoże np. zgrzewarka próżniowa), zmniejszające ryzyko popsucia...
Producenci lodówek powszechnie stosują dzisiaj oznaczenia przy poszczególnych półkach, jakie produkty powinno się na nich przechowywać. Jest to gruntownie przemyślane i ma swój praktyczny cel. Otóż pamiętajmy, że powietrze w lodówce podlega nieustannej cyrkulacji i schładzaniu, przez co między poziomami mogą występować nawet kilkustopniowe różnice temperatur.
Co za tym idzie, na samym dole, w szufladzie, przechowujmy owoce i warzywa – pozwoli to utrzymać prawidłową wilgoć. Na dolnej półce umieszczajmy mięso (niejednokrotnie jest to także szuflada), występujące tu niższe temperatury – około 2 °C – pomogą w zachowaniu świeżości. Środkowa półka przeznaczona jest na nabiał i niedojedzone posiłki, z kolei na górze układajmy gotowe produkty, np. ciasta, dżemy, konfitury.
Nowoczesne zgrzewarki próżniowe to urządzenia proste w obsłudze i szybkie. Za ich sprawą w zaledwie kilka chwil szczelnie zapakujemy różnego typu żywność (mięso, warzywa, nabiał), zamykając je w próżni. Dzięki temu praktycznie zatrzymujemy proces starzenia się, na który wpływa przede wszystkim tlen – uruchamiający związane z tym reakcje chemiczne.
Na obecnym rynku znajdziemy szereg modeli zgrzewarek – od prostych kompaktowych do każdej kuchni po wysoce profesjonalne urządzenia. Jednak nie zapominajmy, aby folia do zgrzewarki również charakteryzowała się wytrzymałością, w tym odpornością na uszkodzenia mechaniczne.
Kolejnym ciekawym rozwiązaniem poprawiającym organizację w kuchni oraz całym domu są worki próżniowe. Co ważne, wykorzystać je można nie tylko do przechowywania żywności, ale również odzieży, pościeli i wszelkich innych przedmiotów nieużywanych na co dzień, ale wymagających zabezpieczenia.
Działanie worków w dużej mierze przypomina zgrzewarkę, z tą różnicą, że samodzielnie odsysamy powietrze (za pomocą specjalnej pompki) już po zapakowaniu np. produktów spożywczych. W większych odpowiednikach powietrze z worka usuwane jest poprzez odkurzacz. Tak powstała próżnia świetnie zabezpiecza przed negatywnym wpływem upływającego czasu.
Biorąc pod uwagę powyższe porady, zachowanie porządku w lodówce już nigdy nie sprawi nam problemu. A co za tym idzie, ograniczymy do absolutnego minimum marnowanie żywności (lub całkowicie je wykluczymy).
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie