Reklama

Firma z Torunia start-upem tygodnia. Pozyskała miliony na oryginalną technologię

Arkadiusz Kobyliński
05/02/2022 07:00

Powstała w Toruniu kilka lat temu, a teraz może zyskać światową sławę. Spółka Fresh Inset wprowadziła na rynek wyjątkową technologię, która pozwala dłużej utrzymywać świeżość warzyw i owoców.

Fresh Inset, spółka z Torunia została start upem tygodnia magazynu Forbes. Nie ma w tym nic dziwnego. W ostatnich dniach pojawiła się informacja, że  wdraża wykorzystanie wyjątkowej technologii przedłużania świeżości owoców i warzyw. Chodzi o Vidre+ - unikalne, autorskie rozwiązanie opracowane przez naukowców z naszego miasta. Więcej na temat sposobu jego działania można dowiedzieć się z filmu umieszczonego w serwisie YouTube. Jest dostępny po kliknięciu TUTAJ. 

Nad wdrożeniem i komercjalizacją projektu pracuje międzynarodowy zespół. Jak podaje branżowy portal mycompanypolska.pl, firma pozyskała ponad 7 mln złotych od Montis Capital (fundusz stworzony przy współpracy z PFR Ventures) oraz Aniołów Biznesu. Środki zostaną przeznaczone na zapewnienie ochrony patentowej, rejestracje produktów na nowych rykach (USA i część krajów Ameryki Południowej) oraz rozwój sprzedaży. 

Po serii udanych testów Vidre+, m.in. w USA, Peru, Argentynie, Brazylii, Pakistanie i kilku krajach Unii Europejskiej, Fresh Inset opatentowało technologię w Stanach Zjednoczonych i ponad 50 innych krajach oraz rozpoczęło jej komercjalizację. Owoce i warzywa z ochroną Vidre+ są już sprzedawane w Argentynie i Pakistanie, a proces rejestracji na kolejnych rynkach jest już w zaawansowanej fazie.

- Cieszę się, że nasza technologia spotkała się z tak dużym zainteresowaniem rynku, ponieważ może mieć ogromny wpływ na ograniczenie marnowania żywności. Możliwość aplikacji 1-MCP poza chłodnią i centrum logistycznym to korzyści na każdym etapie łańcucha dostaw – od producenta i przewoźnika, którzy tracą mniej zbiorów w transporcie, a zatem zwiększają zyski, po sklepy i klientów końcowych, który otrzymują świetnie zachowane warzywa i owoce - mówi dr Andrzej Wolan, CEO Fresh Inset, naukowiec o wieloletnim stażu w obszarze chemii organicznej. - Co ważne, Vidre+ jako pierwsze na świecie pozwala na jednocześnie opóźnione i stopniowe uwalnianie 1-MCP. Naszą technologią zainteresowane są największe międzynarodowe koncerny z branży agrochemicznej.

(Arkadiusz Kobyliński)

Fot. Pixabay

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku

Przeczytałeś właśnie artykuł na stronie www.ototorun.pl. To portal internetowy, który codziennie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców Torunia i regionu. To doskonała witryna do wypromowania swojej marki czy firmy. Zaufało nam już wiele prestiżowych firm z naszego miasta. Jesteś zainteresowany reklamą? Napisz na e-mail: t.kaczynski@ototorun.pl lub zadzwoń - tel. 531 515 707.

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do