Reklama

Czym jest probiotyk?

Materiał partnera
06/11/2024 07:00

Probiotyki wydają się nowym wynalazkiem, choć nim nie są. Stosowano je już w starożytności, ale w nieco innej formie niż dziś. Pliniusz Starszy zachęcał, aby jeść fermentowane produkty mleczne przy problemach z żołądkiem i jelitami. Kefir, jogurt, kumys, ayram spożywano już w starożytnym Rzymie, Grecji i na Bliskim Wschodzie. Z kolei Pasteur wraz z Jaubertem zauważyli, że niektóre szczepy bakterii działają antagonistycznie względem innych. Czym jest probiotyk i kiedy warto go stosować?

Historia probiotyków – jak stosowano je przed opracowaniem suplementów diety? 

Profesor Brudziński pomagał niemowlętom, których przewód pokarmowy został zainfekowany przez Proteus vulgaris. W celu pozbycia się cuchnącego zapachu ze stolca (charakterystyczny objaw zakażenia) podawał dzieciom serwatkę. Zawierała ona bakterie kwasu mlekowego o dobroczynnym działaniu.

Ilia Miecznikow zauważył, że zdrowie płynie z jelit. Prawidłowy skład mikrobiomu zapobiega wielu chorobom i dysfunkcjom, przez co znacząco wydłuża życie człowieka. Swoje wnioski wysnuł z badań przeprowadzonych na Rosjanach i Bułgarach. Wspomniane nacje jedzą dużo jogurtu bałkańskiego. Nawiasem mówiąc, w Rosji, na Białorusi i Ukrainie konsumuje się także fermentowane rzodkiewki, marchewki, pomidory, kalafiory, bób, kapustę i ogórki. 

Warto nadmienić, że „dobre“ bakterie jelitowe często ratują życie. Ograniczają bowiem namnażanie patogenów. Po pierwsze, fizycznie zasiedlają ściany jelit, przez co nie ma w nich miejsca dla drobnoustrojów chorobotwórczych. Po drugie, wydzielają metabolity, m.in. kwas mlekowy obniżający pH. Kwaśny odczyn hamuje wzrost wielu patogenów. W przypadku biegunek wywołanych przez Clostridium difficile pacjentom przeszczepia się kał od zdrowych dawców. Pozwala to przenieść „dobre“ szczepy bakterii kwasu mlekowego. 

Odkrycie szczepu Lactobacillus casei zapisało się złotymi zgłoskami w historii probiotyków, które po raz pierwszy opisano w 1965 roku. Od tamtej pory definicja uległa paru znaczącym zmianom. 

Czym są probiotyki? 

Probiotyki (pro biosdla życia) to żywe szczepy bakterii i drożdży, które nie są przypadkowe, lecz starannie wyselekcjonowane. W badaniach potwierdzono i udokumentowano ich korzystny wpływ na organizm człowieka. 

Zaleca się, aby przyjmować probiotyk, którego skład został dobrany do naszej szerokości geograficznej i diety. Reasumując, polskie produkty powinny zawierać polskie szczepy bakterii i drożdży. 

Jakie są przyczyny dysbiozy? 

Wiele osób cierpi dziś na dysbiozę, czyli zakłócenie ilościowo-jakościowej równowagi mikrobiologicznej. Dochodzi do niej m.in. wskutek:

- stosowania antybiotyków, 

- spożywania produktów odzwierzęcych zawierających pozostałości antybiotyków – w Polsce jest to zakazane, ale w USA podchodzi się do tego zagadnienia znacznie mniej rygorystycznie, 

- przyjmowania doustnej antykoncepcji hormonalnej, 

- spożywania wysoko przetworzonej żywności zawierającej konserwanty, 

- nadmiernej higienizacji, w tym mycia płynem do mycia naczyń wszystkich warzyw i niektórych owoców – nie pozwalamy na to, aby organizm zasiedliły dobroczynne promieniowce. Jedynie cytrusy, ze względu na opryski, wymagają takiego postępowania. 

Czym charakteryzuje się probiotyk Flora Fortuna od Mother’s Protect? 

Za godny uwagi probiotyk uchodzi Flora Fortuna od Mother’s Protect. W jej składzie znajduje się żywy szczep Lactobacillus plantarum i jego metabolity – niskocząsteczkowe substancje organiczne i nieorganiczne wytwarzane przez komórki bakteryjne. Na korzyść omawianego suplementu diety przemawia wysokie stężenie jednostek kolonizujących (co najmniej 1 miliard CFU w porcji dziennej). Marka Mother’s Protect postawiła na szczep polskiego pochodzenia. 

Aby zapewnić klientom świeży i wysokiej jakości probiotyk w płynie, firma produkuje go kilka razy w miesiącu w małych partiach. Omawiany suplement diety dostarcza też cenne metabolity Lactobacillus plantarum, które trafiają bezpośrednio do jelit. Są to peptydy, witaminy, enzymy i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym masłowy wspierający zdrowie jelit. 

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Obserwuj nas na Facebooku oraz Instagramie.

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do