
Większość społeczeństwa myśli, że burger jest niezdrowy, bo tak się mówi! Jednak okazuje się, że jeśli umiemy go przygotować zgodnie z właściwą recepturą, to może być nie tylko smaczny, ale również zdrowy!
Burger to bułka z mięsem i dodatkami. Eksperci i kucharze są zgodni - do burgera możemy dodać praktycznie wszystko. Najlepsze są oczywiście sery, czy świeże warzywa, ale owoce też są mile widziane. Jednak rozpocznijmy od bułki. Jaka powinna być, żeby nasz burger był smaczny i przede wszystkim zdrowy?
- Z naturalnym pieczywem! Na pewno nie powinniśmy przyrządzać burgera w stylu amerykańskim, czyli ze słodką bułka, która jest ciężkostrawna i sztuczna - podpowiada właściciel Byczego Burgera, Paweł Stolarczyk. U nas zrobiliśmy to z pieczywem z piekarni, z którą znamy się od lat. To pobliska, rodzinna piekarnia. Byłem przy wypieku tych bułek. To zdrowa, naturalna buła, robiona tradycyjną metodą bez ulepszaczy.
Ale bułka to oczywiście nie wszystko. Żeby zadbać o nasze zdrowie, musimy mieć oczywiście odpowiednie mięso. Najprostszy i najlepszy sposób to zakup wołowiny. Ale tutaj także powinniśmy zadbać o szczegóły.
- Wołowina jest bardzo zdrowym mięsem. Szkodliwa jest wołowina kiepskiej jakości, której my nie serwujemy - tłumaczy Paweł Stolarczyk z Byczego Burgera. Druga sprawa to zbytnie przesmażanie i grillowanie. Nasi klienci wolą dobrze wysmażoną wołowinę ale są również i tacy, którzy doceniają zalety, smak nieprzesmażonej wołowiny.
Kiedy mamy już bułkę i mięso, to możemy przejść do, zdaniem wielu, najważniejszego, czyli do dodatków. Tutaj tak naprawdę komentarz eksperta jest zbędny. Wybierając je możemy pozwolić sobie na bardzo wiele, bo najistotniejsze rzeczy (bułka oraz mięso) mamy gotowe. Okazuje się, że są takie dodatki, które są niezbędne!
- Najważniejsze dodatki to oczywiście odrobina cebuli, najlepiej świeżej. Do tego ogórek kiszony i tak naprawdę nie trzeba więcej. Reszta to kwestia tego, co kto lubi i na co ma ochotę. Jeżeli ktoś robi to z zamysłem, żeby to wołowina była najważniejsza, to nie ma co kombinować z wieloma dodatkami - mówi właściciel Byczego Burgera Paweł Stolarczyk.
No to teraz trzeba tylko pojechać się do sklepu, wybrać odpowiednie produkty, podwinąć rękawy i działać. Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie