
Już dwa lata temu było wiadomo, że toruńska Monka otworzy restaurację w zrewitalizowanych Młynach Rothera w Bydgoszczy. Jedynym znakiem zapytania była data. Teraz wiemy, że lokal rusza 3 sierpnia punktualnie o godzinie 12:00.
Barokowy spichlerz na Starówce, kuchnia bazująca na mące i domowych przetworach oraz niekwestionowany sukces i wyrobiona marka. Toruńska Monka stała się i bez cienia wątpliwości nadal jest jednym z najważniejszych gastronomicznym punktów na mapie naszego miasta.
Właściciele zdecydowali się na ekspansję. W czerwcu 2022 roku okazało się, że to właśnie tym brandem będzie sygnowany lokal, który powstanie na terenie zrewitalizowanych Młynów Rothera w centrum Bydgoszczy.
To prestiżowa lokalizacja. Wyspa Młyńska, gdzie mieści się ta postindustrialna przestrzeń to zielona enklawa miasta. Znajdują się tu zabytkowe domy, muzea i dawne młyny. Wybudowane w 1842 roku Młyny Rothera po kompleksowym odrestaurowaniu stały się miejscem spotkań, kultury i dobrej kuchni. Nie będziemy opisywać wszystkich wydarzeń, które dzieją się w tych tętniących życiem obiektach, ale wątek kulinarny trzeba - bo są toruńskie akcenty - rozwinąć.
- W Młynach Rothera prężnie działają i rozwijają się punkty gastronomiczne - podkreśla Adrianna Kwiatkowska, główna specjalistka ds. komunikacji Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera. - W kawiarni Nowe Miejsce można napić się lokalnej kawy przelewowej, ziołowych naparów oraz posmakować apetycznych słodkości. W sezonie letnim w Małym Domku czynna jest lodziarnia, gdzie można spróbować wyrobów prosto od mistrza kulinarnego Marcina Szukaja. Na tarasie, w odbudowanym budynku dawnej kotłowni funkcjonuje klubopiekarnia Woda, która serwuje smakowite śniadania na bazie sezonowych produktów - dodaje.
Właśnie "klubopierkarnia" to pierwszy z biznesów należących do Monki na Wyspie Młyńskiej. Rano piekarnia. Później muzyka, toasty, relaks…
Dziś (sobota, 3 sierpnia) o godzinie 12 swoje drzwi dla klientów otwiera Restauracja Monka Młyny Rothera. Te zabytkowe mury okazały się idealnym miejscem na kontynuację "opowieści o mące". Wnętrza lokalu zostały zaprojektowane przez architektów z pracowni Znamy Się, inspirowanych procesem produkcji mąki i urządzeniami młynów.
Jak czytamy w komunikacje prasowym na stronie internetowej bydgoskiej instytucji kultury, drewniane belki, kamień młyński i elementy technologii tworzą spójną kompozycję, sprawiającą wrażenie działającej maszyny. Architekci dla stworzenia unikalnych elementów wystroju odwołali się do urządzeń takich jak m.in. bolter czy Hopper-boy.
Menu i organizacja restauracji to z kolei rozwiązania, które doskonale znamy z Torunia. Jest więc rozbudowana karta win, oryginalne połączenia smaków, klimat współczesnej kuchni typu neo-bistro i specjalna przestrzeń dla większych wydarzeń.
- Restauracja Monka Młyny Rothera to kuchnia bazująca na tradycjach włoskich i francuskich, to idealne miejsce do spotkań z przyjaciółmi przy pizzy neapolitańskiej czy francuskiej zupie - Bouillabaisse. Restauracja mieści się na dwóch kondygnacjach. Na dolnej znajduje się sala dla klientów indywidualnych, na górnej kondygnacji zaplanowano przestrzeń eventową, mieszczącą do 100 osób, dostosowaną do różnego rodzaju wydarzeń - wyjaśnia Adrianna Kwiatkowska.
Autor: Arkadiusz Kobyliński
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie