Reklama

Savoir vivre dla restauracji

12/01/2020 08:00

Randka, spotkanie po latach czy kiedy po prostu zmoże głód - jeśli jesteśmy z dala od domu bądź po prostu mamy taką ochotę - idziemy do restauracji. Jednak nie każdy wie, jak zachować się tam zgodnie z zasadami savoir vivre. Znając je, sprawimy, że osoby, z którymi wybierzemy się zjeść posiłek będą czuć się komfortowo i mile wspominać spędzany z nami czas.

  1. Jak się ubrać Wszystko zależy od okazji oraz klimatu restauracji. Wiadomo, że na zaręczyny nie pójdziemy w shortach, a znowu krawat na spotkanie ze znajomymi, z którymi widzimy się regularnie też może nie być niezbędny. Bywa tak, że w danej restauracji obowiązuje dress code. Informacje na ten temat znajdziemy na ich witrynie www bądź social mediach. Jeśli to się nie uda, warto przejrzeć zdjęcia udostępniane przez gości i wyciągnąć wnioski.
  2. Rezerwacja - jeśli zależy nam na wizycie w konkretnym miejscu i w konkretnym czasie, dobrze jest dokonać rezerwacji stolika. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnego stresu jeśli okazałoby się, że w wybranej przez nas restauracji nie ma miejsc. Przykładowo w restauracji hotelu Rubbens&Monet można założyć rezerwację o dowolnej porze dnia i nocy dzięki temu, że przy hotelu działa całodobowa recepcja.
  3. Idziesz z kobietą? Wchodzisz pierwszy! Wbrew powszechnym przekonaniom, jeśli kobieta i mężczyzna idą razem do restauracji, to pan powinien otworzyć drzwi swojej towarzyszce. Jednak tak naprawdę to mężczyzna powinien wejść, stwierdzić, że w środku nie czyha żadne niebezpieczeństwo i dopiero wtedy wejść. To też mężczyzna ma poprowadzić do stolika. Pamiętaj, by pomóc jej dosunąć krzesło, zdjąć czy założyć płaszcz.
  4. Serwetka? To jeden z elementów, z którymi najłatwiej się pogubić. Zwykle w restauracjach goście otrzymują materiałowe serwetki, które należy położyć sobie na kolanach, lewą stroną, a nie wtykać za kołnierz.
  5. Ton głosu. To wbrew pozorom bardzo istotne. W skrócie, chodzi o to, by słyszał nas tylko nasz rozmówca. Nie powinniśmy przeszkadzać innym gościom, ale musimy zadbać o to, by nasze słowa były słyszane przez osobę, do której są one kierowane.
  6. Kiedy zaczynamy? Nawet jeśli dostaniemy nasze danie, to wypada poczekać, aż otrzyma je także osoba, z którą przyszliśmy do restauracji.
  7. Napiwek - jeśli jesteśmy zadowoleni z obsługi, czemu tego nie wyrazić. Przyjęło się udzielać napiwku w wysokości 10% wartości zamówienia.
  8. Sztućce - łatwo pomylić, które sztućce służą do jedzenia których dań, dlatego przed wyjściem do eleganckiej restauracji warto zrobić sobie krótką powtórkę.
  9. Wezwanie kelnera - co zrobić, kiedy nabierzemy ochoty na coś do picia albo chcemy poprosić o coś specjalnego, w czym może pomóc nam kelner? Do lamusa odeszły czasy, kiedy można go było wezwać gwizdnięciem bądź pstryknięciem. Obecnie jest to w bardzo złym guście. Najlepiej widziane jest szukanie kelnera wzrokiem bądź też podniesienie ręki kiedy już nawiążemy kontakt wzrokowy.
  10. Rozmowy - nasi rodzice czy dziadkowie powtarzali, że przy jedzeniu nie należy rozmawiać. Czy zatem w restauracji należy milczeć? Oczywiście, że nie. Tutaj działa za to inna zasada - nie mówimy z pełnymi ustami. Dlatego warto brać na widelec niewielkie kawałki jedzenia, by móc w razie potrzeby odpowiedzieć na zadane pytanie lub by samemu móc coś powiedzieć.

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do