Reklama

Gęsina na św. Marcina! Kiedy i gdzie w Toruniu zjemy najlepsze potrawy z gęsi? [FOTO]

07/11/2019 10:55

Przysłowie mówi, że  na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna. Grzechem byłoby więc 11 listopada nie spróbować potraw przygotowanych z tego delikatnego mięsa. Co ciekawe, większość polskich upraw gęsiny pochodzi z województwa kujawsko-pomorskiego. Zdradzamy więc, gdzie w Toruniu można spróbować najlepszych dań z tego szlachetnego, choć nieco zapomnianego mięsa.

Dlaczego jemy gęsinę na św. Marcina?

Św. Marcin był żołnierzem oraz duchownym, żył w IV w.n.e. Słynął z wielkiej dobroci, nie chciał jednak zostać biskupem. Gdy przybyli do niego wysłannicy papieża, św. Marcin… schował się! Zdradziły go dopiero gęsi, głośno gęgając. Ostatecznie św. Marcin został biskupem Tours. To właśnie na pamiątkę tego wydarzenia 11 listopada jemy gęsinę. Warto dodać, że cykl hodowlany gęsi kończy się późną jesienią i wtedy mięso z tych ptaków jest najsmaczniejsze.

Dlaczego warto jeść gęsinę?

To jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera cenne składniki i minerały takie jak żelazo, fosfor i magnez. Co więcej, gęsina ma w sobie sporo korzystnych tłuszczów, niezbędnych dla naszego zdrowia. Dobrze przyrządzona cechuje się niezwykłą kruchością i wyjątkowym smakiem.

Gdzie warto zjeść gęsinę w Toruniu?

Jeśli nigdy nie jedliście gęsiny i w końcu chcielibyście spróbować, jak smakuje, długi, listopadowy weekend to najlepsza okazja. W restauracji Hotelu Gromada przy ul. Żeglarskiej 10/14, od soboty, 9 listopada, do poniedziałku, 11 listopada, będzie obowiązywać wyjątkowe menu. Znajdziecie w nim różne potrawy z gęsiny. Szef kuchni poleca rosół z gęsi z kołdunami, na drugie danie zaś pierś z gęsi marynowaną w czerwonym winie, serwowaną z puree buraczanym, musem z szarej renety i selera oraz modrą kapustą. W menu znajdzie się także udko pieczone marynowane w grzańcu i glazurowane miodem w sosie winogronowo – owocowym, podane z kluskami śląskimi i zasmażanymi buraczkami. Dla amatorów potraw mącznych Zajazd Staropolski przygotował coś specjalnego – smażone pierogi z gęsiną i śliwką w sosie owocowo-winnym. Czymże byłby jednak obiad bez deseru? Szef kuchni w restauracji Zajazd Staropolski proponuje rapsodię śliwkową z kardamonem i czerwonym pieprzem w towarzystwie bitej śmietany.

11 listopada przypada Święto Niepodległości, a więc jeden z najważniejszych dni w polskim kalendarzu. Warto celebrować go z rodziną, przy smacznym posiłku.

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do