
Szukacie idealnego dania na świąteczny stół? Sprawdźcie przepis prosto od mistrza kuchni restauracji hotelu „Filmar” Łukasza Lofka!
Propozycja na świąteczny stół, którą przygotował dla Was Szef kuchni w Hotelu Filmar Łukasz Lofek to karp soute, podany na czosnkowym puree, z kapustą, z grochem, pomidorkiem confit oraz sosem z czerwonej kapusty. Poniżej prezentujemy przepis na porcje dla dwóch osób. Składniki:
Karp i marynata:
- Filet z karpia - 400 g
- Mleko - 1 l
- Sól – 50 g
- Koper - 1 pęczek
- Cebula - 1szt
- Cytryna – ½ szt.
- Mąka – 30 g
Karpia oczyszczamy. Z mleka, soli, kopru, cebuli i cytryny, robimy marynatę. Karpia kroimy na mniejsze kawałki wedle uznania i wrzucamy do marynaty na około 2 godziny (mleko pomaga nam się pozbyć mulistego posmaku karpia). Rybę w takiej marynacie możecie trzymać nawet przez kilka dni. Następnie wyciągamy karpia z marynaty, lekko osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
Puree:
- ziemniaki - 400 g
- śmietana (30%) - 50 ml
- masło - 30 g
- sól
- czosnek - 2 ząbki
- żurawina suszona - 10 g
Ziemniaki odbieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy śmietanę, masło i drobno posiekany czosnek oraz siekaną żurawinę. Doprawiamy do smaku solą.
Kapusta z grochem:
- kapusta kiszona - 400 g
- groch - 100 g
- miód - 50 g
- tymianek świeży - 1/3 doniczki
- sól i pieprz do smaku
Groch gotujemy w osolonej wodzie. Gdy już będzie prawie miękki, dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze około 40 minut, lekko podlewając wodą, Dodajemy do tego miód, posiekany tymianek i doprawiamy do smaku. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, dodajemy cukier lub więcej miodu.
Pomidor confit:
- pomidor koktajlowy - 200g
- olej - 200 ml
- rozmaryn - 1 gałązka
- sól, pieprz i jeden ząbek czosnku
Do głębokiego naczynia, wlewamy olej i dodajemy rozmaryn oraz czosnek, sól i pieprz. Wkładamy pomidorki, rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni i pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w oleju.
Sos z czerwonej kapusty:
- czerwona kapusta - 200 g
- oliwa - 3łyżki
- śmietana 30% - 100 ml
- woda - 100 ml
- cukier - 50 g
- ocet winny - 10 ml
- jabłko - ½ szt.
- sól i pieprz
Kapustę kroimy w kostkę i podsmażany na oliwie. Podlewany wodą i dodajemy przetarte jabłko, i cukier. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy śmietanę. Na końcu dodajemy jeszcze ocet oraz sól i pieprz. Przez chwilę gotujemy, następnie blendujemy na jednolitą masę, aż do uzyskania gładkiego sosu.
- Wszystkie składowe dania nakładamy na talerz, dekorujemy i podajemy na stół. Kompozycja nałożenia dowolna. Tu można zaszaleć, co Państwu polecam i życzę smacznego – mówi Łukasz Lofek.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie