Reklama

Sposób na karpia polecany przez szefa kuchni restauracji hotelu „Filmar”

12/12/2021 05:00

Szukacie idealnego dania na świąteczny stół? Sprawdźcie przepis prosto od mistrza kuchni restauracji hotelu „Filmar” Łukasza Lofka!

Propozycja na świąteczny stół, którą przygotował dla Was Szef kuchni w Hotelu Filmar Łukasz Lofek to karp soute, podany na czosnkowym puree, z kapustą, z grochem, pomidorkiem confit oraz sosem z czerwonej kapusty. Poniżej prezentujemy przepis na porcje dla dwóch osób. Składniki:

Karp i marynata:

- Filet z karpia - 400 g

- Mleko - 1 l

- Sól – 50 g

- Koper - 1 pęczek

- Cebula - 1szt

- Cytryna – ½ szt.

- Mąka – 30 g

Karpia oczyszczamy. Z mleka, soli, kopru, cebuli i cytryny, robimy marynatę. Karpia kroimy na mniejsze kawałki wedle uznania i wrzucamy do marynaty na około 2 godziny (mleko pomaga nam się pozbyć mulistego posmaku karpia). Rybę w takiej marynacie możecie trzymać nawet przez kilka dni. Następnie wyciągamy karpia z marynaty, lekko osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju.

Puree:

- ziemniaki - 400 g

- śmietana (30%) - 50 ml

- masło - 30 g

- sól

- czosnek - 2 ząbki

- żurawina suszona - 10 g

Ziemniaki odbieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy śmietanę, masło i drobno posiekany czosnek oraz siekaną żurawinę. Doprawiamy do smaku solą.

Kapusta z grochem:

- kapusta kiszona - 400 g

- groch - 100 g

- miód - 50 g

- tymianek świeży - 1/3 doniczki

- sól i pieprz do smaku

Groch gotujemy w osolonej wodzie. Gdy już będzie prawie miękki, dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze około 40 minut, lekko podlewając wodą, Dodajemy do tego miód, posiekany tymianek i doprawiamy do smaku. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, dodajemy cukier lub więcej miodu.

Pomidor confit:

- pomidor koktajlowy - 200g

- olej - 200 ml

- rozmaryn - 1 gałązka

- sól, pieprz i jeden ząbek czosnku

Do głębokiego naczynia, wlewamy olej i dodajemy rozmaryn oraz czosnek, sól i pieprz. Wkładamy pomidorki, rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni i pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w oleju.

Sos z czerwonej kapusty:

- czerwona kapusta - 200 g

- oliwa - 3łyżki

- śmietana 30% - 100 ml

- woda - 100 ml

- cukier - 50 g

- ocet winny - 10 ml

- jabłko - ½ szt.

- sól i pieprz

Kapustę kroimy w kostkę i podsmażany na oliwie. Podlewany wodą i dodajemy przetarte jabłko, i cukier. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy śmietanę. Na końcu dodajemy jeszcze ocet oraz sól i pieprz. Przez chwilę gotujemy, następnie blendujemy na jednolitą masę, aż do uzyskania gładkiego sosu.

- Wszystkie składowe dania nakładamy na talerz, dekorujemy i podajemy na stół. Kompozycja nałożenia dowolna. Tu można zaszaleć, co Państwu polecam i życzę smacznego – mówi Łukasz Lofek.
Łukasz LofekŁukasz Lofek

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku

Aplikacja ototorun.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo otoTorun.pl




Reklama
Wróć do