
W natłoku informacji docierających na temat właściwości prozdrowotnych lub skuteczności w odchudzaniu danego modelu żywienia bardzo łatwo się pogubić. Szczególnie mając na uwadze fakt, że wiedza ta pochodzi ze źródeł, które nie zawsze są autorytetem w danej dziedzinie. Czy warto stosować u siebie „modne” diety?
Różnorodność diet i potencjalne korzyści z ich stosowania może przyprawić o zawrót głowy. Niestety wiele osób sięga po rozwiązania, które nie mają poparcia w badaniach naukowych, a droga na skróty w przypadku sposobu żywienia może mieć bardzo negatywne skutki. Dotyczy to programów żywieniowych o skrajnie niskiej wartości energetycznej np. dieta 1000 kcal utrzymywana zbyt długo, może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.
To jaki model żywienia będzie dla nas najlepszy, zależy od różnych czynników.
- wiek;
- płeć;
- wzrost;
- poziom aktywności fizycznej;
- stan fizjologiczny (ciąża, laktacja);
- choroby (otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, dna moczanowa i inne dietozależne);
- tryb życia.
Kolejną ważną kwestią jest to, czy zależy nam na redukcji masy ciała, utrzymaniu aktualnej wagi, czy potrzebujemy przytyć. Wówczas musimy poznać nasze aktualne całkowite zapotrzebowanie na energię i względem tej wartości modyfikować kaloryczność diety. Można też skorzystać z kalkulatora diety, który wskaże nam dostosowany do naszych potrzeb sposób odżywiania.
Złotym środkiem będzie zbilansowana dieta, skomponowana o zasady zdrowego odżywiania. Dieta optymalna według Instytutu Żywności i Żywienia uwzględnia rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Zalecenia te są poparte badaniami, uwzględniają trendy i tendencje obecnego sposobu odżywiania populacji na świecie. Co ciekawe mimo tego, że wskazówki dotyczą komponowania jadłospisu, to u podstawy Piramidy Zdrowego Żywienia znajdują się zalecenia co do regularnej aktywności fizycznej, co ma na celu podkreślenie roli treningu w kwestii utrzymania zdrowia.
- Spożywaj regularne posiłki.
Najważniejsze są trzy główne – śniadanie, obiad i kolacja, które można wzbogacić o dwie przekąski w ciągu dnia. Odstępy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny.
- Jedz zwiększoną ilość warzyw i owoców.
Są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i substancji o działaniu przeciwutleniającym. Dodatkowo zawierają błonnik pokarmowy, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Warzywa i owoce powinny być spożywane w ilości przynajmniej 400 gramów dziennie, z czego owoce powinny stanowić ¼ tej puli. Warzywa powinny być dodatkiem do każdego posiłku.
- Sięgaj po zbożowe produkty z pełnego ziarna.
Ważne, aby węglowodany, z których komponujesz swój posiłek, cechował niski lub średni indeks glikemiczny, co chroni organizm, przed gwałtownymi zmianami poziomu glukozy we krwi.
- Wprowadź chude źródła białka pochodzenia zwierzęcego.
Postaw na chude mięso, ryby, owoce morza, chudy nabiał, jaja. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych (wędliny, konserwy).
- Spożywaj białko pochodzenia roślinnego, jako zamiennik produktów mięsnych.
Wprowadź do diety nasiona roślin strączkowych m.in. ciecierzyca, soczewica, groch, fasola, bób.
- Sięgaj po zdrowe tłuszcze.
Tłuszcze pochodzenia roślinnego mają dobroczynny wpływ na organizm, gdyż są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych o prozdrowotnym działaniu. Ogranicz spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
- Ogranicz spożycie soli.
Wysokie spożycie sodu negatywnie wpływa na układ krążenia. Zastąp sól aromatycznymi ziołami, które poprawiają smak i zawierają cenne składniki mineralne i antyoksydacyjne.
- Unikaj spożycia alkoholu.
Alkohol wykazuje toksyczne działanie na organizm, upośledza pracę mózgu i jest źródłem pustych kalorii.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Teraz przez pracę nie mam czasu na wymyślne gotowanie, dlatego zdecydowałam się na catering dietetyczny Blue. Dzięki temu nie przemęczam się a i tak mam codziennie pięć świeżych i pysznych posiłków :)