Tak powinno się przyrządzać karpie. Za nami specjalny pokaz [FOTO]

Warsztaty, powinno przyrządzać karpie specjalny pokaz [FOTO] - zdjęcie, fotografia
14/12/2018 10:32

Przyszli kucharze kształcący się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Chełmży, nauczyciele zawodu, a także przedstawiciele mediów mieli niedawno okazję przyjrzeć się sposobom sprawiania i filetowania karpi oraz poznać wiele ciekawych przepisów na ich podanie.

Pierwsze skojarzenie ze słowem „karp”? Dla większości z nas zapewne jest to kolacja wigilijna. Niewielu jednak wie, od jak dawna karp gości na polskich świątecznych stołach. O historii, tradycji, ale także nowinkach kulinarnych związanych z przyrządzaniem tej królewskiej ryby opowiedzieli przedstawiciele Towarzystwa Promocji Ryb na przedświątecznym spotkaniu, zorganizowanym w pracowni gastronomicznej ZSP w Chełmży. Uczestnicy dowiedzieli się między innymi, dlaczego o karpiach warto myśleć częściej niż tylko raz w roku.

- Polska jest liderem w Unii Europejskiej w hodowli karpi, produkuje się ich w naszym kraju około 12 milionów sztuk rocznie, czyli od 18. do 20. tysięcy ton. Tym samym statystyczny Polak zjada pół kilograma karpi rocznie - mówi dla Oto Toruń Zbigniew Szczepański, prezes zarządu Towarzystwa Promocji Ryb oraz członek Funduszu Promocji Ryb.

Pewnie każdy zna smak karpia z patelni, jednak nie każdy wiedziałby, jak się zabrać za przygotowanie pierogów z rybnym farszem, chipsów z karpia czy zupy rybnej z imbirem i kurkumą. Młodzież z zainteresowaniem, a pozostali goście ze szczerym podziwem przyglądali się sprawnym cięciom ostrego noża, którym przedstawiciel Gospodarstwa Rybackiego ze Ślesina dzielił ryby, filetował i demonstrował fachowe nacięcia, nie przestając ani na chwilę tłumaczyć, który kawałek i dlaczego najlepiej nadaje się do smażenia, a który na zupę.

Pierwszego dnia był czas tylko na teorię i pokaz, jednak już dziś (14 grudnia) przyszli chełmżyńscy kucharze wezmą sprawy – i noże – we własne ręce i spróbują swoich sił pod kierunkiem fachowców. Towarzystwo Promocji Ryb, korzystając z profesjonalnej pracowni gastronomicznej w ZSP w Chełmży, zaplanowało także warsztaty dla tamtejszych uczniów i nauczycieli. Pracownia, uruchomiona w ubiegłym roku i wyposażona dzięki unijnym projektom, prowadzonym przez Starostwo Powiatowe w Toruniu, umożliwia zorganizowanie takich praktycznych zajęć dla 12 uczniów i 3 nauczycieli. Chętnych nie brakuje – do technikum w ZSP chodzą uczniowie nie tylko z miasta, ale także z gminy Chełmża i z ościennych powiatów.

Poza tym, dzięki projektom unijnym, przyszli kucharze mają też praktyki i staże w okolicznych lokalach i restauracjach. Z taką wiedzą i doświadczeniem w ubiegłym roku do egzaminu zawodowego w Chełmży przystąpiło 35 osób i 97 procent z nich zdało egzamin z pozytywnym wynikiem, a to rezultat lepszy niż w szkołach toruńskich!

Wcześniej ekipa “Karpiowozu” była obecna również w innych miejscowościach powiatu toruńskiego. Promowała jedzenie ryb w trakcie festynu historycznego w Złotorii, organizowała pokazy filetowania i przyrządzania ryb dla Kół Gospodyń Wiejskich, promowała spożycie ryb w trakcie "Żywych skansenów" w Kaszczorku i Wielkiej Nieszawce czy spotykała się z uczniami lubickich szkół podstawowych w ramach cyklu "Zasmakuj w naszych rybach".

Towarzystwo Promocji Ryb radzi, by na poszukiwania karpia na świąteczny stół udać się nie do marketów, ale do bezpośrednio do gospodarstw rybackich, gdzie mamy gwarancję, że ryba będzie świeża i dobrej jakości. Takich gospodarstw jest w naszym kraju około tysiąca. Jak pokazały przedświąteczne warsztaty – z karpia można zrobić niemal wszystko, więc pozostaje tylko zakasać rękawy i uruchomić wyobraźnię. To jednak nie wszystkie walory tej ryby.

- Po pierwsze, drugie i trzecie: ekologia - wylicza Zbigniew Szczepański. - Spośród ryb hodowanych w krajach Unii, przyrost karpia w największym stopniu rybacy zawdzięczają pokarmowi naturalnemu, który karpie wybierają z dna i toni wodnej stawów, pozostały pokarm to ziarna zbóż - jęczmień i pszenica. Jest to również ryba, która "pochodzi z sąsiedztwa", nie trzeba jej transportować z wielkich odległości, na przykład z Azji jak pangę, czy Norwegii i Chile jak łososi. Takie transporty wiążą się z dużymi zanieczyszczeniami powietrza. Do tego na większej części z ponad 70 tysięcy hektarów stawów w naszym kraju, utworzono obszary chronionego krajobrazu Natura 2000. Wniosek? Jedząc karpie, przyczyniasz się do utrzymania stawów i przyrody z Natury 2000!

(PC)

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku

https://torun-plaza.pl/pl/banery/koledowanie-ania-wyszkoni.html

Reklama

pan karp, powiat toruński, zsp w chełmży, pokaz filetowania, karpiowóz - komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Górny Hair Studio praca w

Praca w Salonach fryzjerskich Górny Hair Studio! Poszukujemy kreatywnych, utalentowanych, pełnych pasji fryzjerów, którzy chcą rozwinąć skrzydła i..


Zobacz ogłoszenie

Pracownik samorządowy

Wójt Gminy Łysomice na podstawie art. 11 ust 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych (tj. Dz. U. z 2018 poz. 1260 ze zm.)..


Zobacz ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez ototorun.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Tub Tomasz Urbański z siedzibą w Toruń 87-100, Winnica 41

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"