6°C pochmurno z przejaśnieniami

Burgery coraz modniejsze w Toruniu i całej Polsce. Jednak trzeba je wybierać mądrze!

Relaks, Burgery coraz modniejsze Toruniu całej Polsce Jednak trzeba wybierać mądrze! - zdjęcie, fotografia

Najpierw zapiekanki i hot-dogi, potem kebaby, a teraz burgery. W Toruniu i całej Polsce zapanowała prawdziwa moda na bułkę z wołowiną. Jednak gastronomiczni eksperci ostrzegają - burgery należy wybierać mądrze!

Oczywiście moda na dany produkt nie przychodzi łatwo. Przysmak powinien być smaczny, w miarę ekskluzywny, oryginalny i oczywiście w niezłej cenie, na którą może pozwolić sobie niemal każdy. Właśnie tak było ze wszystkimi produktami, które wymieniliśmy wcześniej.

W dzisiejszych czasach moda na burgery nie dziwi. Bułki z wołowiną i dodatkami są zazwyczaj bardzo fajnie opakowane, a zdjęcie burgera dobrze wygląda w mediach społecznościowych. Bo właśnie foodporn (fotografowanie produktu przed zjedzeniem i wstawienie na media społecznościowe) jest niezwykle ważny dla młodzieży i nawet dorosłych, którzy są uzależnieni od internetu.

Jak przebiły się burgery skoro w każdym większym mieście znajdziemy po kilka albo nawet kilkanaście znanych sieciówek z hamburgerami i innymi fast-foodami? Okazuje się, że Polacy stali się bardziej świadomi tego co jedzą i jak dane produkty wpływają na ich samopoczucie, wagę i zdrowie.

Właściciele Byczego Burgera w Toruniu przyznają, że ich restauracje odwiedza coraz więcej "burgerowych ekspertów". Niektórzy z nich wpadają nawet na pomysły na burgera miesiąca lub zmiany w menu. Klienci mają też świadomość, że przygotowanie burgera to nie jest prosta sprawa.

- To wymaga dłuższej chwili i skupienia, trzeba też cały czas pilnować mięsa. Poza tym to nie jest fast food i każdy, kto był już u nas wcześniej wie, że trzeba trochę poczekać. Klienci liczą się z długim czasem oczekiwania, jeśli wiele osób jednocześnie będzie chciało dostać takiego burgera, jakiego przygotowujemy i takiej jakości na jakiej nam zależy - przyznaje Paweł Stolarczyk z Byczego Burgera.

Jednak musimy uważać do jakich burgerów chodzimy i jaką podają tam wołowinę. Jeśli jest ona dobrze przyrządzona, to może ona nawet poprawić nasze zdrowie. Potwierdza to naukowiec Stephen Smith. Amerykanin stwierdził, że bydło musi być hodowane na odpowiedniej diecie, a pozyskane z niego mięso trzeba przygotować w odpowiedni sposób. 

- Chcieliśmy dać klientom wołowinę grubo mieloną, żeby było czuć konsystencje tego mięsa, najlepiej wołowinę siekaną, soczystą. Okazało się, że klient docenia wołowinę drobno mieloną, gdzie nie wyczuwa poszczególnych cząstek mięsa. Musieliśmy temu ulec i dostosować się do oczekiwań Polaków, mieszkańców Torunia. Po tych drobnych korektach okazało się, że nasze burgery robią się coraz bardziej popularne - twierdzi Paweł Stolarczyk z Byczego Burgera.

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebook


Burgery coraz modniejsze w Toruniu i całej Polsce. Jednak trzeba je wybierać mądrze! komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na ototorun.pl