Bartosz Walterski: Goście uczą się razem z nami

Ciekawostki, Bartosz Walterski Goście uczą razem - zdjęcie, fotografia
Tomasz Kaczyński 23/08/2019 08:05

– Myślę, że coraz częściej ludzie wiedzą, dokąd idą i po co. Goście uczą się razem z nami. Prawdopodobnie większość z nich już dawno wybrała, co lubi jeść i gdzie – mówi w rozmowie z "Oto Toruń" szef kuchni w Hotelu Rubbens&Monet Bartosz Walterski.

„Oto Toruń”: Co przyciąga ludzi do restauracji Hotelu Rubbens&Monet?

Bartosz Walterski: Myślę, że tradycja. Przemycamy w naszej kuchni to, czego nas nauczono, wracamy do domowych smaków. Nie zapominamy o tym, co jedliśmy dekadę czy dwie temu. Jednocześnie staramy się dostosować nasze menu do trendów. To też jest ważne. Obecnie lubimy jeść zdrowo i koniecznie kolorowo. Naszą kuchnię można by nazwać kuchnią staropolską, choć prawda jest taka, że wprowadzamy do niej nowe techniki kulinarne. Może nie te najbardziej nowoczesne, bo to nie jest zgodne z naszym zamysłem. Nie do tego dążymy. 

Jakie jest sztandarowe danie Waszego lokalu? 

Od dawna robimy dobry żurek. Jest w karcie od wielu lat i nigdy z niej nie znikał. Inne dania pojawiają się na dłuższy okres jak chociażby duszone żeberka. Jeżeli ktoś chce się najeść, to żeberka są idealnym pomysłem. Ale staramy się nie robić tzw. dań warszawskich, które są kolorowe i wymyślne, nie wiadomo, w jaki sposób je jeść, jak nazwać. Umiemy przyrządzać takie potrawy, ale nie wprowadzamy ich do menu. Mamy stałych klientów, których nie chcemy stracić i rozczarować.

Nie wydaje się Panu, że najnowsze trendy kulinarne, kolorowe i wymyślne dania niekiedy onieśmielają klientów restauracji? 

Wydaje mi się, że klient, wybierając restaurację, powinien być świadomy tego, czego może się spodziewać. Myślę, że coraz częściej ludzie wiedzą, dokąd idą i po co. Goście uczą się razem z nami. Prawdopodobnie większość z nich już dawno wybrała, co lubi jeść i gdzie.

Jacy klienci Was odwiedzają? 

Mamy oczywiście gości z Łysomic i Osieka. Odwiedza nas też coraz więcej klientów z osiedla JAR. Nie ma co ukrywać, że naszym atutem, oprócz kuchni, jest okolica i duży parking. Na starówce nie zawsze można bez problemu zaparkować i iść zjeść. Niektóre osoby wracają do nas po 2 czy 3 latach. Kiedyś szef zapytał mnie, czy moglibyśmy stworzyć danie, które promowałoby naszą restaurację. Ale tak naprawdę mamy wiele takich potraw, dla których ludzie przyjeżdżają. Gdy ktoś wraca do nas po kilku latach, bywa tak, że dań, na które ma ochotę, nie ma już w karcie. Zdarza się, że klienci są wówczas niezadowoleni. Staramy się jednak odświeżać nasze menu. W okresie zimowym wracamy do golonek, kasz. Latem królują ryby i steki z grilla, są też ziemniaki w mundurkach czy lekkie sałatki. 

A co z konferencjami i spotkaniami biznesowymi?

Z racji tego że mamy dwa obiekty hotelowe, to z roku na rok organizowanych jest coraz więcej konferencji oraz wesel. Staramy się sprostać oczekiwaniom zarówno klientów indywidualnych, biznesowych, jak i narzeczonych  - większość z nich posiłki je w naszej restauracji. U nas nie kategoryzuje się klientów. O wszystkich dbamy tak samo.

Co jeszcze wyróżnia restaurację Hotelu Rubbens&Monet na tle innych miejsc?

Zawsze słynęliśmy z tego, że nie kupujemy półproduktów. Mimo tego że brakuje personelu, my nadal robimy własne pierogi, paszteciki, swojski makaron. Tak było 10 lat temu i tak jest nadal, staramy się te tradycje utrzymywać. Czasami nawet w najlepszych hotelach używa się zup w proszku. U nas tego nie ma. Wszystko robimy własnymi rękoma. Mamy siedmiu kucharzy, pracujemy razem już od kilku lat. Choć różnimy się, jeśli chodzi o charakter, to dobrze się dogadujemy. Muszę jednak przyznać, że gdy w weekendy zdarza się, że zajętych jest kilka stolików, po 10-12 osób przy każdym, otwarcie mówimy klientom, że muszą poczekać. Ale zainteresowanie i tak jest duże, nie narzekamy na brak pracy. Jeżeli przyjdzie ktoś do naszej restauracji, to ma pewność, że nie wyciągniemy mu z  zamrażarki starego jedzenia. 

Rozmawiał Tomasz Kaczyński.

Chcesz być na bieżąco z informacjami z Torunia i okolic? Polub nas na Facebooku

Reklama

Bartosz Walterski: Goście uczą się razem z nami komentarze opinie

  • Rubbens&Monet - niezalogowany 2019-08-26 19:18:44

    Dziękujemy za wywiad! Zapraszamy do Łysomic i na: https://rubbens.pl/

    Pozdrawiamy!

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Praca magisterska licencjat

Pracami tego typu zajmuję się od lat. Właściwie zawodowo. Zawsze staram się aby były jak najlepsze. Podchodzę do tego w sposób profesjonalny..


Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez ototorun.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Oto Media Filip Sobczak z siedzibą w Toruń 87-100, Szosa Chełmińska 26/602

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"